in ,

Rongypapírra nyomtatott, ötszáz éves könyvekbe lapozhattunk bele

Pupilla Oculi – ez a címe annak az 1516-ban nyomtatott, vallásos témájú, latin nyelven nyomtatott könyvnek, amely a Városi Könyvtár „Régi gyűjteményének” legkorosabb darabja. Ebbe is belelapozhattak mindazok, akik pénteken ellátogattak a nyílt napra, melyet a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódva szervezett a könyvtár.

A szarvasi (kezdetben mezőberényi) gimnázium muzeális értékű könyvtárát 1802-ben alapították. A csaknem 40 ezer kötetet számláló gyűjteményt 1977. óta a Tessedik Sámuel Múzeumban őrzik, s elsősorban tudományos, kutatási célokat szolgál. Kezelője 2008. óta a városi könyvtár. A gazdag gyűjteményt pénteken bárki megcsodálhatta.

– Immár harmadik alkalommal hirdettük meg a nyílt napot. Az idei év újdonsága, hogy ezúttal nem csak egyéni érdeklődők jönnek, hanem iskolai csoportok is. A nap folyamán összesen öt csoport érkezik, mindannyian a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából – mondta Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője, amikor reggel az első csoporttal együtt mi is ellátogattunk a nyílt napra.

A Benka-iskola felső tagozatosai kíváncsian lapoztak bele a Nyugat lapszámaiba és az 1832-1834. között írott Országgyűlési tudósításokba. Nagy érdeklődést keltett Koren István (a szarvasi gimnázium egykori tanára) 25 kötetes Herbáriuma. Ebben a jeles botanikus – ahogyan azt Sárközi Józsefné könyvtáros elmondta – 6500 növényt gyűjtött össze a világ minden tájáról. A préselt növények ma is meglepően jó állapotban vannak.

Az iskolai csoportot Gerhát Katalin, a Benka-iskola könyvtárosa kísérte el. Katalin elmondta: egyfajta jutalom is ez a mai látogatás a diákok számára. A magyar tanárok javaslatára elsősorban azok a tanulók jöhettek el, akiket érdekel az irodalom, a könyvtár és a könyvnyomtatás története.

Baginé Tóth Erikától megtudtuk, hogy a „Régi könyvtárban” összesen 84 kéziratos kötetet őriznek. Ezek közül a legrégebbi az 1536-ban, Hans Haugen által német nyelven írott Der Hungern Chronica (Magyarok Krónikája). Az 1711. előtti időkből összesen 462 könyv található a gyűjteményben.

– Az Országos Széchényi Könyvtár most végzi a Régi Magyar Könyvtár körébe tartozó dokumentumok országos közös katalógusba történő rögzítését. Ebbe a katalógusba az országban fellelhető, 1850 előtt kiadott könyvekre vonatkozó információkat gyűjtik össze. Nekünk több mint kétezer olyan könyvünk van, amelyet 1850 előtt jelent meg. Ezeknek a köteteknek hatalmas az eszmei értéke, pénzben nem is lehet meghatározni – mondta Baginé Tóth Erika. Hozzátette: a gimnázium egykori könyvtára elsősorban helytörténeti, iskolatörténeti jelentőségű. Nagy gondot fordítanak a könyvek állagának megóvására.

– A legnagyobb veszélyben az 1800-as évek elejétől íródott újságok vannak, ekkor ugyanis már facsiszolatból készült a kiadványok alapanyaga. A régebbi, sok száz éves könyveket még rongypapírra írták vagy nyomtatták, azok sokkal tartósabbak, nem törnek úgy a lapjaik, mint a későbbieknek – mondta a könyvtárvezető.

Baginé Tóth Erikától megtudtuk azt is, hogy a könyvtárban jelenleg egy helytörténeti jelentőségű munka zajlik: digitalizálják a régi szarvasi újságokat (Szarvasi Hírlap, Szarvasi lapok, Szarvas és Vidéke). Eddig 460 lapszámot digitalizáltak, de még korántsem értek a munka végére. A régi újságokat bárki megnézheti a http://jadox.szarvas.monguz.hu internetes oldalon. Januártól bővül a kör, az újságok után egyéb helytörténeti kiadványok is bekerülnek a digitális adattárba.

Vélemény, hozzászólás?

Napsütésben, esős időben is sikeres volt a IV. Szakmai Napok rendezvénysorozata

Osgyán László festőművész kiállítása a GFF szarvasi gyakorlóóvodában