in , ,

Mesélnek a hangszerek – a Gyakorlóban ismét koncertezett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar

A GFF Szarvasi Gyakorlóintézmény ismét helyet adott a Szolnoki Szimfonikus Zenekar tagjainak, akik a „Kalandozások a Zene Birodalmában” című pályázat (TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-212) keretében immár harmadik előadásaként Prokofjev Péter és a farkas című zenés meséjét varázsolták a Szent István Egyetem Alkalmazott, Bölcsészeti és Pedagógiai Kara tornatermének képzeletbeli színpadára.

Az óvodások és az iskolások alkotta közönség érdeklődéssel és rácsodálkozással fogadta a hangszerek hangján megszólaló meseszereplőket. A gyermekek által gyakrabban látott és hallott hangszerek mellett újszerű élményt jelentettek számukra a különleges hangzással bíró instrumentumok: az oboa, a kürt, a fagott. A gyerekek a zenés mese „szereplőit” még az előadás megkezdése előtt külön-külön is megismerhették az azt megszemélyesítő hangszereken keresztül. A hangszerek hangja így már ismerősen csendült fel a zenemű bemutatása alkalmával: a kismadarat megelevenítő fuvola, a kacsát megjelenítő oboa, macskát jelképező klarinét, a farkas félelmetességét árasztó kürtök, a nagyapó szigorúságát tükröző fagott, a vadászok elrettentő erejét sugárzó dobok és Péter bátorságát, vidámságát tükröző vonósok megszólaltatásával. A kisebbeknek még szemléletesebbé tette a hangélményt a mese történetét kísérő homok-animáció, amely a kivetítőn Nagy Katalin Matild grafikus keze nyomán életre keltette az izgalmas cselekményt. A koncert tapsviharba torkollott, a lelkes gyermekközönség kitörő elismeréssel jutalmazta a remek előadást. Ráadásként a Péter nevű óvodások és iskolások jutalomba részesültek. Bánfi Balázs karmester segítségével – az arra vállalkozó tanulók – a zenemű egyes részleteit bemutatva „dirigálhatták” a hangszer-együttest. Az óvodások a homokszórást és rajzolást próbálhatták ki megidézve ezzel kedvenc szereplőiket az animációs táblára.

Gyakorlósok a nézőtéren
Gyakorlósok a nézőtéren

Ezúton fejezzük ki köszönetünket Péli Ildikó projektmenedzsernek, a zenekar tagjainak, az őket segítő technikai stábnak, hogy a pályázat segítségével „zenei kalandokat” biztosítva, a koncerttermek hangulatát megteremtve, élő zenei előadás keretében ismerhették meg intézményünk gyermekei a zeneirodalom remekeit, életre szóló emlékeket nyújtva ezzel valamennyijüknek.

Huszár Istvánné

Önkéntesek hozták rendbe a vasútállomás környékét

Szarvasiak a Fehértó napján