Connect with us

Hírek

Felújították a szovjet katonák szarvasi síremlékét

A szovjet katonák szarvasi síremléke

Magyarországon mintegy 110 ezer, a II. Világháború során elesett egykori szovjet katona alussza örök álmát. Közülük több mint hetvenen Szarvason, az evangélikus Ótemetőben nyugszanak. Síremléküket nemrég felújították.

A Magyarország és Oroszország között érvényben lévő, a kölcsönösség elvén nyugvó megállapodás szerint a katonai sírok felújítása az elesett katonák anyaországának feladata. A sírok gondozása viszont annak a helyhatóságnak illetve önkormányzatnak a kötelessége, amelynek területén a katonai sír található.

A szovjet katonák szarvasi síremlékét tehát az orosz fél újíttatta fel, az illetékes magyar szervek közreműködésével. A sír rendben tartása Szarvas feladata.

Oroszországban a Don-kanyarban elesett magyar katonák többsége Rutkinában és Bikovóban nyugszik. A sírok gondozása az ottani helyhatóságok kötelezettsége, a szükséges sírfelújításokról Magyarország gondoskodik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect