Connect with us

Hírek

Tüzes francia dallamok a víz felett

Horgas Eszter fuvolaművész

Tüzes francia dallamokkal ajándékozta meg vasárnap este a Szarvasi Vízi Színház közönségét Horgas Eszter fuvolaművész és a Talamba ütőegyüttes. A koncert az „Itthon vagy! – Magyarország Szeretlek” országos programsorozat részét képezte.

Mintegy négyszázan vettek magukra kabátot (szerencsére az idő nem volt túl zord), s jöttek el a vízi színházba. A közönséget Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, valamint Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte. A köszöntés a városvezetőnek is kijárt, lévén éppen Mihály napra esett az idei utolsó vízi színházi este.

Azt, hogy a Talamba együttes tagjai – Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente – hányféle hangszeren játszottak, nehéz lett volna összeszámolni. (A „talamba” egyébként egy ősi délszláv hangszer neve, cserépdobot jelent. A cseréptestre állatbőrt húztak és azt ütötték speciális ütőkkel. Ezt a hangszert tekintik az üstdob ősének).

Az Artisjus-díjas ütőegyüttes és a Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész közös koncertje – melyet már más településeken is előadtak -, telitalálatnak bizonyult. Ravel Bolerójával nyitottak, ezzel hamar felmelegítették a közönséget. Aztán jött az „Egy este a négereknél”, ami a Talamba tagjainak saját szerzeménye, témája pedig egy sikeres afrikai vadászat – három tételben. A taps ezúttal sem maradt el. Hasonló sikert arattak Debussy három (erősen átdolgozott) darabjával és Bizet cigánytáncával is (Carmen). Ahogyan azt Horgas Eszter már a koncert elején remélte, a tüzes francia dallamok valóban felmelegítették a közönség lelkét.

Az esti program zárásaként egy igazi tűz is lángra lobban, mégpedig a Körös-holtág közepén. A kétegyházi Turul Hagyományőrző Íjászok a vízi színpadról tüzes nyilakat lőttek a máglyába. A vízen fellobbanó lángok különleges látványához ismét csak a Talamba biztosította a zenei aláfestést. Szép este volt. Ráadásul ingyenes.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect