Connect with us

Hírek

Életműdíjjal ismerték el dr. Váradi László négy évtizedes munkáját

Dr. Kardeván Endre és dr. Váradi László

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a közelmúltban életműdíjat (Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést) adományozott dr. Váradi Lászlónak, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) nyugalmazott főigazgatójának. A díjjal a hazai haltermelés és akvakultúra fejlesztésében, a magyar halászati kutatás területén és nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében végzett négy évtizedes munkáját ismerték el.

Dr. Váradi László 1948-ban született Gyulán. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen előbb vízgépész szakmérnöki, majd agrár gépészmérnöki diplomát szerzett. A Debreceni Egyetemen 2001-ben PhD-fokozatot kapott. Pályáját 1972-ben a szarvasi Öntözési Kutatóintézetben kezdte, majd a HAKI-ban folytatta. Több mint két évtizeden át, 1991-től 2012. januárjáig ő vezette a kutatóintézetet.

Nyugdíjba vonulásakor a Békés Megyei Hírlapnak adott interjújában úgy nyilatkozott: „- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ennek a kis országnak ezt a kis ágazatát, a halászatot sikerült nemzetközi szinten is elismertté tennem. A HAKI hozzájárult a fejlődő világ élelmezési problémáinak orvoslásához, az ottani termelői szféra fejlődéséhez. Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, a mi intézetünk már komoly nemzetközi háttérrel rendelkezett. A projektekben helytálltunk, éppen ezért a nyugat-európai partnerek szemében mindig is kitüntetett kelet-európai partnerek voltunk. Ebben nagy részem volt, amit jelez az is, hogy 2006-ban az Európai Akvakultúra Társaság elnökévé választottak.”

Dr. Váradi László ma is aktív kutatói munkát végez, hazai és nemzetközi szinten is számítanak rá.

Fotó: bekesmegye.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Az ökumenikus imahétben benne rejlik a közösségépítés ígérete

Szarvas

Körös-Maros Nemzeti Park – turisztikai ügyintéző

Állás

Körös–Maros Nemzeti Park – büfé eladó

Állás

A kultúra kötelez

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect