Connect with us

Hírek

48-ra emlékeztek a szarvasiak

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi 13-ra és gróf Batthyány Lajosra, az első felelős kormány miniszterelnökére emlékeztek ma a szarvasiak a Szent Klára római katolikus templomban. Az ünnepi műsort a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai és Boczonádi Zsuzsanna tanítónő szolgáltatták Hovorkáné Hegedűs Hajnalka felkészítő irányítása mellett.

“Ezen a szomorú napon Aradon hulltak le először a Ferenc József által követelt fejek: Haynau rendelkezése nyomán – hajnali fél hatkor – a négy golyó általi halálra ítélt tisztet – sorrendben Lázárt, Dessewffyt, Kiss Ernőt és Schweidelt – végezték ki először, utánuk következtek a kötélre szánt tábornokok. A sort hat órakor Poeltenberg Ernő nyitotta meg, őt pedig Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Aulich Lajos, majd Damjanich János követte. A legszörnyűbb büntetés így Vécsey Károly grófnak jutott osztályrészül, neki ugyanis végig kellett néznie társai halálát; miután ő már senkitől nem tudott elbúcsúzni, kivégzése előtt jobb híján Damjanichnak csókolt kezet.”

“Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta.” Polgármesterünk, Babák Mihály beszédében kitért arra, hogy mind a mai napig nem kértek bocsánatot az európai hatalmak a magyaroktól 48-ért -és mellesleg 56-ért sem. Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy nem szokás bocsánatot kérni manapság.

Seidl Ambrus plébános beszéde után az ünnepséget a városközpont-rehab által körbezárt 48-as emlékműnél koszorúzás zárta, ahol dr. Zima János tárogatószóval várta az emlékezők csoportját.

A fenti idézetek a Rubiconból valók. Érdemes elolvasni a cikket.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Polgármesteri tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos pánikhangulat megelőzéséről

Szarvas

Fotó: Molnár Ábel Fotó: Molnár Ábel

Két mexikói vulkán tetején lobogott a szarvasi zászló

Szarvas

Partneriskolai megállapodást kötött a Vajda a Ludovikával

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Horgolásban mindig lehet valami újat tanulni

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect