Connect with us

Hírek

48-ra emlékeztek a szarvasiak

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi 13-ra és gróf Batthyány Lajosra, az első felelős kormány miniszterelnökére emlékeztek ma a szarvasiak a Szent Klára római katolikus templomban. Az ünnepi műsort a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai és Boczonádi Zsuzsanna tanítónő szolgáltatták Hovorkáné Hegedűs Hajnalka felkészítő irányítása mellett.

“Ezen a szomorú napon Aradon hulltak le először a Ferenc József által követelt fejek: Haynau rendelkezése nyomán – hajnali fél hatkor – a négy golyó általi halálra ítélt tisztet – sorrendben Lázárt, Dessewffyt, Kiss Ernőt és Schweidelt – végezték ki először, utánuk következtek a kötélre szánt tábornokok. A sort hat órakor Poeltenberg Ernő nyitotta meg, őt pedig Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Aulich Lajos, majd Damjanich János követte. A legszörnyűbb büntetés így Vécsey Károly grófnak jutott osztályrészül, neki ugyanis végig kellett néznie társai halálát; miután ő már senkitől nem tudott elbúcsúzni, kivégzése előtt jobb híján Damjanichnak csókolt kezet.”

“Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta.” Polgármesterünk, Babák Mihály beszédében kitért arra, hogy mind a mai napig nem kértek bocsánatot az európai hatalmak a magyaroktól 48-ért -és mellesleg 56-ért sem. Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy nem szokás bocsánatot kérni manapság.

Seidl Ambrus plébános beszéde után az ünnepséget a városközpont-rehab által körbezárt 48-as emlékműnél koszorúzás zárta, ahol dr. Zima János tárogatószóval várta az emlékezők csoportját.

A fenti idézetek a Rubiconból valók. Érdemes elolvasni a cikket.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect