Connect with us

Hírek

Irodalom és zene a Várnagy családdal

A Várnagy család

Péntek este a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében a Várnagy család tartott, immár hagyományos irodalmi zenés estet. Szarvason az ilyen jellegű estek még a Panoráma kávézóban kezdődtek „Kávéházi esték” címmel, és itt a múzeumban is több éve van, Simkó-Várnagy Judit elmondta ez az ötödik ilyen jellegű este a múzeumban.

Péntek este Judit Karinthy Frigyes, Nagy Lajos, Rejtő Jenő és Romhányi József műveiből válogatott. Cettner Vera, Várnagy Mihály és Simkó-Várnagy Mihály pedig Fritz Kreisler, Dimitrij Sosztakovics, Mikhail Glinka és Franz Schubert műveiből játszott a közönségnek mesterfokon.

A Várnagy család koncertjeire mindig megtelik a terem azért, mert mindegyikük professzionálisan műveli a zenét. A család minden tagját átitatja a zene szeretete és ezt adják át a közönségnek. Amikor játszanak, azt egész lényükkel teszik. Egyszerűen lebilincselő. Mindhárman egyénileg is nagyon sikeresek a maguk választotta úton, de hárman együtt csodákra képesek a zene területén. Mindhármuk technikai tudása, a hangszerek mestereivé teszi a három művészt. Nagyon jó hallgatni, nézni játékukat.

Simkó-Várnagy Judit irodalmi összeállítása, – ahogy a felsorolt nevekből is kiderül – vidám percekkel ajándékozta meg a közönséget. Nem csak a művekből adott elő részleteket, de megismerhettük az írók életét is. Így azért a vidámság mellett voltak szomorú pillanatok is, amikor Rejtő Jenő életének utolsó szakaszáról mesélt. De ennek ellenére az este a vidámság, a szeretett jegyében telt el. Elhangzott Karithy Frigyes „Reggel hétkor” című írása a „Tanár úr, kérem” -ből. Nagy Lajos „Képtelen természet” című művéből, „A sas”, „A gólya”, „A ponty” című írások. Rejtő Jenőtől többek között „A szőke ciklon” – ból és az „Az előretolt helyőrségből” (ha jól emlékszem) olvasott fel Judit. Romhányival zárta az irodalmi kalandozásokat. Romhányitól többek között „A róka és holló” című variációkat, a „Kecskére káposztát” című írást adta elő. (A felsorolás nem teljes.)

A család összetartozása, egymásra figyelése csodálatos példája a szeretet erejének, hiszen minden embernek nagyon fontos a családi háttér. Mindannyian elfoglaltak mégis mindig van idő arra, hogy összehozzanak egy családi estet a szarvasi közönség számára. A szeretett sugározzák a közönség felé, ezért minden alkalommal, amikor Szarvason játszanak, a nyugalom szigetévé varázsolják a Múzeum dísztermét. Péntek este a megszokott négyes mellett bemutatkozott Judit kisfia Ádám is, aki Romhányit olvasott, tisztán, érthetően. Méltó partnere lesz édesanyjának az irodalmi művek prezentálásában.

Az alábbi kis rím is elhangzott péntek este:

Romhányi József Diz-őz suta slágere

Nekem már régóta tetszik egy bak,
bármilyen fapofa, fura alak.
Hiába mondják az okosabbak:
a szerelem vak
a szerelem vak.
Tiltanak tőle, az ingerel csak.
ő lesz az apja a gidáimnak !
Bár most egy fúrésszel él ez a bak.
A szerelem vak,
A szerelem vak.
Ha a sete-suta sztori
bosszant valakit,
hallgassa a kolostori
láma dalait.
Értelmeket a slágerekben úgyan ki keres !
Ha a szerző bakot lő, épp attól sikeres.

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect