Connect with us

Hírek

Kézzel és lélekkel készült a töltött káposzta

Készül a töltött káposzta

Több mint húsz csapat mérte össze gasztronómiai tudását szombaton a VII. Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Versenyen, melyet ezúttal is a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete Szervezett. A piaccsarnokban megrendezett megmérettetésre nem csak itthonról, hanem a határon túlról is érkeztek résztvevők.

A megjelenteket először Závoda Ferenc főszervező köszöntötte. A megnyitóra eljött dr. Gombos Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője is, aki hangsúlyozta: fontos céljuk, hogy az élhető, fejlődő vidék lássa el Magyarországot biztonságos és egészséges élelmiszerekkel.

A zsűri elnöki tisztét ezúttal is a magát csak gasztrokibicnek nevező Sághy Szilárd töltötte be. Ahogyan azt Povázsay Mihály, a zsűri egyik szarvasi tagja a rendezvény megnyitásakor elmondta, a terítés, a hangulat, a hagyományőrző jelleg és az ízek mellett a disznótoros sütemények, sőt a „fogópálinka” íze is fontos szempont az értékelésnél.

Lelkesedésből nem volt hiány, mindenki szorgalmasan gyúrta a töltött káposzta alapanyagát, vagy a kolbászt. Így tettek a határmenti Tornyáról (Erdély) érkezett „Pro Pir Kultúra” csapat tagjai is. Vezetőjük, Tóth Piroska elmondta: mivel azonos régióról van szó, így náluk is hasonló módon készítik a töltött káposztát és a kolbászt, mint Békésben.

– Ahogyan az egykori parasztasszonyok nem csak kézzel, hanem lélekkel is gyúrták a kenyeret, ugyanúgy a férfiak is beleteszik a lelküket az ízletes kolbászba – magyarázta Piroska.

A legmesszebbről, az oroszországi Nyizsnij Novgorodból a „Matrjuska” csapat érkezett. Igaz, mint kiderült, tulajdonképpen békéscsabai csapatról van szó, de vezetőjük, Galina annak idején (1991-ben) valóban Nyizsnij Novgorodból jött, Békéscsabán találta meg élete párját. Galina és asszonytársai oroszos ízesítéssel készítették a töltött káposztát.

– Rizs helyett gerslit használunk, s nem teszünk bele pirospaprikát. Én kaprosan készítem, úgy, ahogy annak idején a nagymamám is csinálta – mondta Galina.

A nap folyamán természetesen arra is lehetőség nyílott, hogy a látogatók megkóstolják az igazi szarvasi töltött káposztát. A hangulatról pedig a Kikindai Vidám Fiúk gondoskodtak muzsikájukkal.

Kiemelt

Fotó: gallicoop.hu Fotó: gallicoop.hu

Kezdjük pulykahússal a napot!

Gazdaság

A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Csabai sikerrel zárult az U9-esek Szarvas Kupája

Sport

Szarvasi hallgatónak lenni különleges

Oktatás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nyelvében él a nemzet

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect