in , ,

Átlagos esztendőt zárnak a növénytermesztők

Szitó Imrel, a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója

A mezőgazdaságban végéhez közeledik a betakarítás, most már a kukorica van soron. Szitó Imrével, a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatójával arról beszélgettünk, milyen volt az idei esztendő a szarvasi és környékbeli növénytermesztők számára.

– Átlagos évről beszélhetünk. A tavalyi magas árakhoz képest idén nagy a visszaesés. A búzát például 2012-ben tonnánként 68 ezerért tudtuk eladni, most pedig mindössze 45 ezerért. Az időjárás sem kedvezett, tavasszal a belvíz, nyáron az aszály okozott fejtörést. Sokat kellett öntözni, ez pedig költséges, ráadásul az idén nem tudjuk az árakban érvényesíteni – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: megítélése szerint a mezőgazdaság ebben az évben nem tud annyit hozzátenni a nemzeti jövedelemhez, mint 2012-ben.

Szitó Imre a Szarvasi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatával kapcsolatban elmondta: 2775 hektáros területükből 670 hektáron folytatnak biogazdálkodást. Ezzel a Dél-Alföld Régió legnagyobb bio termesztő cégének számítanak. A művelt terület 1/3-án takarmánynövényeket termelnek és azt saját szarvasmarha állományuk takarmányozására használják, a fennmaradó 2/3-ad területen termelt növényeket pedig értékesítik.

– A legnagyobb területen 2013-ban, csaknem nyolcszáz hektáron őszi búzát termesztettünk minimális eredménnyel. Idén sikernövénynek bizonyult a bio tönkölybúza, ebből 202 hektárt vetettünk. A termés ugyan nem volt túl nagy, de ezt ellensúlyozták a magas árak. A bio rozst viszont nagyon nehéz eladni – a hazai malmok nem keresik, külföldön túlkínálat van-, így annak termesztésével valószínűleg fel is hagyunk. A környékbeli gazdaságokhoz hasonlóan a repcében nálunk is nagy károkat okozott a belvíz, ennek ellenére az ára jelentősen elmarad az előző évekétől. Mivel részt veszünk az agrár-környezetgazdálkodási programban, ezért pillangósokat, lucernát, szóját is vetettünk, amely természetesen GMO-mentes – sorolta a részleteket a vezérigazgató.

Az árukukorica betakarítását is megkezdték térségünkben, így a Szarvasi Agrár Zrt.-nél is. Körülbelül 7 tonnás átlagtermés várható hektáronként. Gondot jelent viszont, hogy rendkívül magas a nedvességtartalma, magas szárítási költséget eredményez. Bíznak abban, hogy toxintartalma nem haladja meg a megengedett értéket. Ami a kukorica árát illeti, most 37-38 ezer forintért lehet eladni tonnáját, ami szintén az eredményesség rovására hat.

– Hibridkukoricát is termesztettünk, igaz csupán 85 hektáron. Jövőre nagyobb területet, több mint 200 hektárt szánunk erre. A termeltető ugyanis garantált árbevételt ad, ami biztos bevételt jelent számunkra és átlagot meghaladó jövedelmezőséget. Bízunk abban, hogy a növénytermesztés ebben az évben összességében a terület alapú támogatások nagyobbik hányadát tiszta eredményként meg tudja takarítani és hozzájárul a részvénytársaság nyereséges gazdálkodásához – szögezte le Szitó Imre.

Gombásztúra az Arborétum Parkerdejében

Ötven köbméternyi lomtól szabadultak meg a csabacsűdiek