in ,

Nemzeti park: a korszerű gépekkel a természeti érték is növelhető

Tovább folytatódik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésekhez kapcsolódó eszközfejlesztése. A nyertes KEOP pályázat előrehaladásának részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették a közelmúltban a Réhelyi Látogatóközpontban.

Parczen Balázs osztályvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Igazgatóság saját kezelésében lévő szántó- és gyepterületeinek kezeléséhez és az állatállomány ellátásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése folyamatban van, lassan a végéhez közeledik. A gyepkezelést és szántóföldi munkálatokat elősegítő gépek (kaszák, bálázók, vetőgépek) nagy részét már beszerezték.

A gépek segítségével kiváló természeti állapotba hozhatóak a gyepek és szántók, ideálisabbak lesznek a természetes életközösségek létfeltételei, csökkenthető a betakarítás során a zavarás ideje, valamint előnyösen változtathatóak a szántóhoz kötődő fajok életfeltételei. A jelentős gyepterületek hasznosításának legkedvezőbb módja az extenzív állattartás, és a gépek segítenek a téli állattartási körülmények javításában.

Tirják László, a KMNPI igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztés jelentős előrelépést jelent az igazgatóság területkezelési lehetőségeiben, növelve ezzel a kezelt területek természeti értékét.

A fotót Tóth Judit készítette.

Az élről várhatják a folytatást a lányok

Dzsungelharc az Ótemetőben