Connect with us

Békésszentandrás

Csak semmi pánik! – Csabacsűdön, Szentandráson és Szarvason is megszólalnak a szirénák

Talán kevesen tudják – bár az utcákon magasra tekintve láthatják -, hogy napjainkban is minden településen vannak veszélyt jelző szirénák. Szarvason kilenc, Békésszentandráson három, Csabacsűdön pedig két sziréna magasodik egy-egy villanyoszlopon.

A világháborút megélt korosztály tagjai még élénken emlékeznek arra (hogy is feledhetnék!), hogy ha a szirénák felzúgtak, az bizony nem jót jelentett. A vérzivataros időkben ugyanis a szirénák zúgása jelezte, ha közeledtek a bombázó repülők, s ilyenkor mindenki menekült az óvóhelyekre (a tanyákon élők pedig saját maguk készítettek földbevájt bunkereket).

A szirénák szerepe ma is az, hogy figyelmeztessenek, ha valamilyen nagy veszély közeleg, vagy katasztrófa történt. Szerencsére a háború óta térségünkben nem kellett megszólaltatni ezeket a szerkezeteket. Azt azonban rendszeresen ellenőrzik, hogy működőképesek-e.

– Minden évben egy alkalommal úgynevezett morgatópróbákat végzünk, ez éppen most aktuális – mondta megkeresésünkre dr. Nagy Szilvia tűzoltó-hadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. – Október 24. és november 15. között a megye valamennyi településén a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai a polgári védelmi lakossági riasztó és tájékoztató eszközök (szirénák) üzempróbáját végzik. Ez mindössze hat másodpercig tart, állandó hangmagasságú folyamatos szirénahangot lehet majd hallani. A cél az, hogy ellenőrizzük a riasztó eszközök működőképességét a lakosság életének és anyagi javainak védelme érdekében.

Arról, hogy Szarvason, Békésszentandráson és Csabacsűdön pontosan mely napokon szólalnak meg a szirénák, a sajtószóvivő egyelőre nem tudott tájékoztatást adni. Ezt az áramszolgáltatóval egyeztetik majd a katasztrófavédelem munkatársai.

Fontos tehát, hogy az október 24. és november 15. közötti időszakban a pár másodpercre megszólaló szirénák nem veszély bekövetkeztére figyelmeztetnek, a lakosságnak nincs oka aggodalomra és semmit sem kell tennie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Utolsó percben szépített Endrefalvi

Csabacsűd

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect