in ,

Ótemető: az utak elkészültek, az őzek maradtak, feljelentést fontolgat az egyházközség

Hatszáz méter hosszon több mint 1500 négyzetméternyi új út épült az Ótemetőben. A beruházás október 30-án befejeződött – jelentette be szerdai, helyszíni sajtótájékoztatóján Lázár Zsolt esperes és dr. Czinkóczky Mihály egyházközségi felügyelő.

Az utak a Hunyadi utcával szembeni bejárattól, illetve a régi ravatalozó elől vezetnek a temető belseje felé. A IV-es, frissen kitakarított parcella mellett is kialakítottak egy szilárd burkolatú útszakaszt.

Lázár Zsolt hangsúlyozta: a temetőbe csak a mozgáskorlátozottak és az engedéllyel rendelkezők hajthatnak be gépjárművel. Engedélyt a Vasút u. 10. szám alatti lelkészi hivatalban lehet igényelni. Kérik a lakosságot, hogy a behajtási tilalmat vegyék komolyan.

Dr. Czinkóczky Mihály elmondta: az útépítéshez a kivitelező cég szakemberei 20 centiméter vastagon zúzott követ szórtak le, majd tömörítés után arra 3 centiméter vastagságban kohósalak és dolomit keveréke került. Csapadék hatására ez a keverék kemény burkolattá alakul át. Ha azonban eső után a felázott utakra gyakran felmennek gépjárművekkel, akkor azok hamar tönkremehetnek.

Az új utat november 1-jén, a 14.00 órakor kezdődő istentisztelet után szentelik fel. A beruházás anyagi forrásainak megteremtését nagyban segítette az, hogy sokan befizették a sírmegváltási díjakat. Azonban még így is 736 olyan sírhely van, amelyet újra kellene váltani.

Lázár Zsolt egy régi problémáról, az őzek kártételéről is szólt a sajtótájékoztatón. A korábban alkalmazott riasztólövéses megoldás nem vált be, az őzek változatlanul a temetőben laknak, lelegelik a virágokat, tönkreteszik a koszorúkat, sok bosszúságot okozva ezzel az elhunytak hozzátartozóinak.

– Felszólítjuk a vadásztársaságot, hogy gondoskodjanak az őzek kilövetéséről. Más városokban ezt meg tudták oldani. Ha a tél folyamán nem történik hathatós intézkedés, akkor károkozás miatt feljelentjük a vadásztársaságot – mondta az esperes.

Vélemény, hozzászólás?

Láthatáron a szarvasi fövenystrand

Halloween, Drakula, Segesvár