in , ,

Gyakorlósok kedvencei a fotókiállításon

Szent Ferenc prédikációiban sokszor állította középpontba az ember és az állat kapcsolatát. Az emberiségnek –erkölcsi- kötelessége védeni és élvezni a természetet. Assisi Szent Ferenc Szent Ferenc a 1226. október 3-án hunyt el. 1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté nyilvánította. A természet, a környezetvédők és az állatok pártfogójaként tiszteljük. Az állatok napját október 4-én ünnepeljük. Óvodák és iskolák számtalan programmal kapcsolódnak országszerte a tisztelgéshez. A Gyakorlóintézmény Ökoiskolaként és Zöld Óvodaként idén is gazdag programokkal és tevékenységekkel, közösségi akciókkal éreztette meg a gyermekekkel az állatok iránti felelősség és gondoskodás kötelességét.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda pedagógusai, szülői, Zöld munkacsoportjai fontosnak tartjuk a gyerekek környezeti nevelését, ember és állat kapcsolatának elmélyítését, a fenntarthatóság pedagógiai alapelveit. Az óvodás és kisiskolás gyerekek nagyon tudnak kötődni állatokhoz, szertettel és gondoskodással. Legyenek azok a nagyinál élő háziállatok, vagy otthoni kedvencek, esetleg távoli tájak csupán állatkertben csodálható lényei. Ennek a ténynek ismeretében hirdettük meg két év után ismét fotópályázatunkat. A mostani címe „Én és a kedvenc állatom”. A felhívásra lelkes szülők és gyerekek képei érkeztek be intézményünkbe. A közel nyolcvan alkotás is bizonyítja, hogy hálás témát választottunk. A pályamunkák értékelését háromtagú zsűri végezte Bakula János fotós, szakértői irányításával. Fontos volt a témaválasztás, az érzelem és a hangulat megjelenése a fotón. A zsűri hosszas mérlegelés után döntött a helyezettekről, hiszen rengeteg lenyűgöző és érzelmes pillanat jelent meg a képeken. Az eredményhirdetésre kiállítás megnyitón került sor, melyet a gyakorlóiskola művésztermében tartottunk. A kiállítást Bíró Gyula, a Gyakorlóintézmény igazgatója nyitotta meg. A népes számú látogató itt hallhatta a Szent Ferenc „Gubbiói farkas történetét” Pusztai Botond és Korbely Patrik harmadik osztályos tanulók remek tolmácsolásában, ismertetőt tartott Sechna Dorina harmadik osztályos tanuló az állatok védelmének fontosságáról és Szent Ferenc életéről. A fotók értékelésének szempontjairól Bakula János, a zsűri elnöke beszélt. Nagy izgalommal vártuk a helyezettek nevét.

1. helyezést ért el Kis Alexandra,

2. lett Valastyán Brenda,

3. díjat kapta Dubovecz Alina Panda csoportos óvodás.

Az izgalomnak ezzel nem lett vége, hiszen a jelenlévők még szavazhattak egy kedvenc fotóra. Sok kép kapott szavazatot, de a legtöbbet Pljesovszki Pálma alkotása kapta. Így övé lett a közönség díj. Köszönjük Bakula Jánosnak és a Fujilabornak, hogy biztosította a helyezettek díjait és vállalta a szakmai és erkölcsi és anyagi támogatását a pályázatnak. A gyerekek természethez való kapcsolódását egy következő eseménnyel, a városi környezetismereti versennyel támogatjuk, melynek témája „Mesél az erdő”. Sok érdeklődő alsó tagozatos tanulót várunk a város iskoláiból.

Grunerné Harmati Mária

Mindennapi hőseink, kik életüket, testi épségüket is kockáztatják értünk!

Sakk: három első helyezett, kettő holtversenyben