Connect with us

Békésszentandrás

Ingyen viszik a zöldhulladékot – nagyobb fegyelmet kérnek a szentandrási lakosságtól

November közepétől a békésszentanrási polgármesteri hivatal hetente egy alkalommal ingyenesen szállítja el a zöldhulladékot a lakosságtól. A „református oldalon” hétfőnként, a „katolikus oldalon” keddenként gyűjtik össze a polgármesteri hivatal pótkocsis traktorjával a zsákokba gyűjtött faleveleket, csomókba rakott faágakat.

– A kezdeményezésnek nagy sikere van, naponta hat-nyolcszor is fordul a megpakolt traktor. A faleveleket, ágakat a szeméttelep melletti komposztálóba szállítjuk. Ott aztán közmunkásaink minden zsákot megbontanak, s ha abban nem csak növényi, hanem egyéb hulladékot is találnak, akkor azt kiszedik belőle. A leveleket komposztáljuk, a faágakat pedig összeaprítjuk és a művelődési ház fűtésére szolgáló kazánban hasznosítjuk – avatott be a részletekbe Brachna Pál.

A településüzemeltetési csoport vezetője a szemétgyűjtéssel kapcsolatban több problémára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, nagyobb fegyelmet kérnek a lakosságtól.

– Sajnos nap mint nap tapasztaljuk, hogy számos ingatlantulajdonos háztartási szemetet is rak a zöldhulladék közé. Ugyanez fordítva is előfordul: a háztartási szemét közé berakják az összegyűjtött faleveleket. Ezzel a költségeinket növelik, mivel a háztartási szemét elszállításáért és feldolgozásáért komoly pénzeket kell fizetnünk, a komposztálás viszont semmibe nem kerül. A fűtési szezon kezdete újabb veszélyeket rejteget: olyan is előfordult már, hogy valaki forró salakot tett a háztartási szemét közé, így útban Szarvas felé kigyulladt a konténerünk – sorolta a gondokat Brachna Pál.

A csoportvezető külön felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes zöldhulladék-szállítás az üdülőövezetekre nem vonatkozik. A nyár folyamán még ingyenesen összeszedték ott is a gallyakat, de ősszel már az elszállításra vonatkozó felszólítást helyeztek el azon ingatlanok postaládájában, melyek előtt nagyobb mennyiséget találtak. A napokban ellenőrzik, hogy a szállítás megtörtént-e. Amennyiben nem, akkor az önkormányzat elviszi az ágakat, leveleket, de a tulajdonos számíthat a költségeket tartalmazó csekkre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fejben jobban bírták a csabacsűdiek a szentandrási rangadón

Békésszentandrás

Sinka Imre: A hatalmat csak a szabadság rovására lehet központosítani

Békésszentandrás

A tavasz és a közelgő ünnep jegyében kézműveskedtek Szentandráson

Békésszentandrás

Szavaz a békésszentandrási testület (Fotó: Babák Zoltán) Szavaz a békésszentandrási testület (Fotó: Babák Zoltán)

Minden eddiginél magasabb főösszeggel fogadták el a költségvetést Békésszentandráson

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect