in , ,

Ingyen viszik a zöldhulladékot – nagyobb fegyelmet kérnek a szentandrási lakosságtól

November közepétől a békésszentanrási polgármesteri hivatal hetente egy alkalommal ingyenesen szállítja el a zöldhulladékot a lakosságtól. A „református oldalon” hétfőnként, a „katolikus oldalon” keddenként gyűjtik össze a polgármesteri hivatal pótkocsis traktorjával a zsákokba gyűjtött faleveleket, csomókba rakott faágakat.

– A kezdeményezésnek nagy sikere van, naponta hat-nyolcszor is fordul a megpakolt traktor. A faleveleket, ágakat a szeméttelep melletti komposztálóba szállítjuk. Ott aztán közmunkásaink minden zsákot megbontanak, s ha abban nem csak növényi, hanem egyéb hulladékot is találnak, akkor azt kiszedik belőle. A leveleket komposztáljuk, a faágakat pedig összeaprítjuk és a művelődési ház fűtésére szolgáló kazánban hasznosítjuk – avatott be a részletekbe Brachna Pál.

A településüzemeltetési csoport vezetője a szemétgyűjtéssel kapcsolatban több problémára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, nagyobb fegyelmet kérnek a lakosságtól.

– Sajnos nap mint nap tapasztaljuk, hogy számos ingatlantulajdonos háztartási szemetet is rak a zöldhulladék közé. Ugyanez fordítva is előfordul: a háztartási szemét közé berakják az összegyűjtött faleveleket. Ezzel a költségeinket növelik, mivel a háztartási szemét elszállításáért és feldolgozásáért komoly pénzeket kell fizetnünk, a komposztálás viszont semmibe nem kerül. A fűtési szezon kezdete újabb veszélyeket rejteget: olyan is előfordult már, hogy valaki forró salakot tett a háztartási szemét közé, így útban Szarvas felé kigyulladt a konténerünk – sorolta a gondokat Brachna Pál.

A csoportvezető külön felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes zöldhulladék-szállítás az üdülőövezetekre nem vonatkozik. A nyár folyamán még ingyenesen összeszedték ott is a gallyakat, de ősszel már az elszállításra vonatkozó felszólítást helyeztek el azon ingatlanok postaládájában, melyek előtt nagyobb mennyiséget találtak. A napokban ellenőrzik, hogy a szállítás megtörtént-e. Amennyiben nem, akkor az önkormányzat elviszi az ágakat, leveleket, de a tulajdonos számíthat a költségeket tartalmazó csekkre.

Vélemény, hozzászólás?

Olasz tészták és borok nyomában a székelyes diákok

Sporttal az egészséges életért