in , ,

Olasz tészták és borok nyomában a székelyes diákok

Székelyes szakácstanulók

A Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola 8 vendéglős és pincér tanulója először utazhatott Serramazzoniba, az olaszországi kisvárosba. A 3 hetes külföldi gyakorlat a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci Mobilitás program keretén belül valósult meg. Az utazásukat felkészítő órák előzték meg, majd egy tesztet írtak a diákok, és így került ki a 8 szerencsés tanuló a jelentkezők közül.

A diákok és kísérő tanáruk, Varga Tímea busszal utaztak Bolognáig, ahol már várta a magyar csapatot a fogadó iskola. Így Serramazzoniba együtt folytatták az útjukat. A tanulók dolgozhattak az iskola tanéttermében, a cukrászrészlegén és a konyháján is. Az iskola igen jól felszerelt, ahol sok modern eszközt próbálhattak ki a kiutazók és megismerhették az olasz konyha világszerte elismert sajátos íz világát.

A szarvasi székelyes tanulók nagyon jól érezték magukat az olaszországi gyakorlat alatt. Szakmai fejlődésükben kiemelten hasznosnak ítélték meg ezt a lehetőséget.

A személyes tapasztalataikat az alábbiakban fogalmazták meg:

A Serramazzoniba vezető út során rengeteg gondolat kavargott a fejünkben, milyen lesz kint, mi vár ránk. Hiszen egy számunkra idegen országba, idegen emberek közé érkeztünk, ahol egy teljesen más kultúra várt minket, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kellett.

Bolognába érkezésünk után egy órás út vezetett az iskolába, ahol megszálltunk. Örömmel és érdeklődéssel fogadtak minket.

Az olasz emberek igazán barátságosak, segítőkészek és kedvesek. Bármi gondunk és kérdésünk adódott, készen álltak megoldani.

Megízlelhettük az olasz ételkülönlegességeket, mint például Pármai sonkát, Parmezán sajtot valamint az édességeiket a Tiramisut, Panna Cottát és az igazi olasz krémfagylaltot is.

Rengeteg programon vehettünk részt. Ellátogathattunk Modenába, ahol egy gyermekeknek megrendezett „Szakácsok egy napra” címen elnevezett rendezvényen vehettünk részt. Ezen kívül meglátogathattuk Pármában a Culatello gyárat. Részt vehettünk a Sestolaban megrendezett csokoládé fesztiválon is.

Utolsó hétvégénken elvittek minket Cerviaba a tengerparthoz. Ezt a kirándulást vártuk a legizgatottabban. Mindenki számára hatalmas élményt jelentett eljutni a tengerhez.

Mindenben számíthattunk az olasz diákokra. Aranyosak és segítőkészek voltak. Mindig sikerült feldobniuk a napunkat. A szakmai gyakorlat alatt barátokat is szereztünk, a kapcsolatot remélhetőleg sokáig fenn tudjuk tartani.

Remek lehetőség volt ez a 3 hét arra, hogy gyakoroljuk az angol nyelvet, megismerjük az olasz konyha specialitásait is. Megfigyeltük az olasz emberek szokásait és egy kicsit belekóstoltunk a külföldi életbe. Rengeteg szép és új dolgot láttunk, tanultunk, mint pl.: a zöldségfaragás, ami nagyon megtetszett.

Nagyon hálásak vagyunk az intézményünknek és azoknak a tanároknak, akik megírták a nyertes pályázatot, hogy mi, diákok kijuthassunk külföldre, gyakorlatra. Ezáltal is szeretnénk megköszönni az Székely Mihály Szakképző Iskolának, hogy kiemelten fontosnak tarja a diákjai külföldi szakmai gyakorlatát. Sok plusz munkával jár felkészülés, de megérte.

A kiutazók nevében:
Bandzsal Vivien 2/14.E osztályos vendéglős tanuló
Gergulics Viktória 2/14.E osztályos vendéglős tanuló
Kovács Krisztina 2/14.E osztályos vendéglős tanuló
Szakács Ákos 2/12.P osztályos vendéglős tanuló

Emberhátrányban gurított kettőt a Szarvasi FC

Ingyen viszik a zöldhulladékot – nagyobb fegyelmet kérnek a szentandrási lakosságtól