Connect with us

Hírek

Szarvasi szlovák népdalok a Pilisben

Kétszáz ajakról zengett egyszerre a közös nyitány, kétszáz hagyományőrző, énekelni tudó és akaró lépett szombaton színpadra Pilisszentkereszten, ahonnan ARANY minősítéssel tért haza a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium énekkara Sindel Csilla karvezetése mellett. A magyarországi szlovák népdalok ünnepnapján, azaz november 16-án tartotta közös szervezésben a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége, valamint a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület az országos szlovák nemzetiségi népzenei minősítő seregszemlét, ahol az ország 23 szlovák nemzetiségi dal-és pávaköre, egyházi énekkara, gyermek-és ifjúsági népdalkórusa, szólistája, népzenésze és népzenei együttese jelent meg. A minősítő folklórfesztivál az 1150. jubileumi Szent Ciril és Metód emlékév, valamint a 20 esztendeje fennálló Szlovák Állam s a békés jószomszédi viszony tiszteletére került megrendezésre a Pilisi Szlovákok Központjában. A szarvasi szlovák iskolát képviselő 35 fős énekkar, mely szeptembertől sok új taggal büszkélkedhet és a citerakíséret Galát János citeraoktatóval együtt, már hetekkel korábban megkezdte a lelkes felkészülést a rangos versenyre. Énekkari próbák, szövegtanulás, szabadidőben is gyakorlás, alázat és elhivatottság vezette a kórust arra az arannyal szegélyezett pilisi útra, melyet fővédnökségével tisztelt meg Rastislav Káčer, Szlovákia magyarországi nagykövete is.

Az autentikus szarvasi szlovák népdalok aranyat érnek, nem csak a szakértő zsűri számára, de a Szarvason, a megyében és az országban élő szlovákság számára is, akik ápolják elődeink szellemi kultúráját.

– Maya –

Kiemelt

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán) Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Egy Jókais lány + egy Cervinusos fiú = két tehetséges színművész különleges estje

Szarvas

Öt nemzet fiai edzettek a III. nemzetközi birkózótáborban Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect