Connect with us

Csabacsűd

Műsoros tanyázás a csabacsűdi szlovákoknál

Hagyományőrző „vecerkát” (műsoros tanyázás, beszélgetés) szervezett a közelmúltban a Csabacsűdi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Csabacsűdi Szlovák Kör Egyesület.

Fehér Jánosné, a szlovák önkormányzat elnöke elmondta: valaha a tanyán élő szlovákok a betakarítás utáni őszi-téli időszakban gyakran jártak egymáshoz vecerkákra, azaz esti beszélgetésekre. Ilyenkor egy kis sütemény mellett kártyáztak, beszélgettek, a gyerekek pedig játszottak.

– Ezt a hagyományt szeretnénk mi is életben tartani azzal, hogy minden évben ilyen „műsoros tanyázásra” hívjuk meg a dél-alföldi, szlovákok lakta települések nemzetiségi önkormányzatait, kulturális csoportjait. Idén a műsort a helyi iskolások és óvodások mellett a mezőberényi és a telekgerendási pávakörök, az eleki néptáncosok és a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör tagjai szolgáltatták. Finom süteményeket készítettünk erre az alkalomra, s természetesen a végén a zene és a tánc sem maradt el, ehhez a csabacsűdi citerazenekar szolgáltatta a talpalávalót – avatott be a részletekbe Fehér Jánosné.

A szlovák önkormányzat elnökétől megtudtuk azt is, hogy legközelebbi programjuk november 30-án lesz. Ekkor Elekre, az ottani szlovákok hagyományőrző disznótorára utaznak.

A fotókat Fábri Melinda készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A kert és muzsika fiatalon tartja a lelket

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Iskolakezdésre megújul a csabacsűdi napközis konyha

Csabacsűd

Gyerektáboron keresztül erősíti testvértelepülési kapcsolatait Csabacsűd

Csabacsűd

Méhkaptárokat lopott apa és fia

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect