in ,

Utcanevekről, útügyekről és tűzifáról is szó esett a szentandrási lakossági fórumon

Lakossági fórumot tartott hétfőn este a Körös Művelődési Házban Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere. Fő témaként az utcanév-változásokat hirdette meg, de sok minden más is terítékre került. A fórumra meglehetősen kevesen jöttek el, amit a polgármester annak tudott be, hogy a településen megfelelő a tájékoztatás, mindenkihez eljutnak a fontos információk.

Sinka Imre beszámolt a legutóbbi (tavaszi) lakossági fórum óta eltelt időszakban végzett munkáról. Mint mondta, igyekeztek nagy hangsúlyt fektetni a település karbantartására. Ezt a célt szolgálta a járdák és az útalapok építése. A költségtakarékosság jegyében a művelődési ház és könyvtárban áttértek a fafűtésre. Ugyanezt tervezik a polgármesteri hivatal esetében is, várják a pályázatok kiírását.

A településvezető szólt a hét elején benyújtott pályázatokról. Az egyikkel a művelődési ház és könyvtár tetőcseréjéhez és szigeteléséhez szeretnének 40 millió forint támogatást nyerni. A másik a strand melletti kiszolgáló épület megépítéséhez szükséges források megszerzését célozza.

A Start mintaprogram mezőgazdasági alprogramjáról is részletesen beszámolt a polgármester. Mint mondta, jól működik a gombatermesztés és a kertészet is.

Sinka Imre egy jó hírt is megosztott a hallgatósággal: január 1-től új gyermekorvos áll munkába Békésszentandráson.

Ami a meghirdetett fő témát, az utcanév-változásokat illeti, megérkeztek a lakosságtól a visszajelzések a polgármesteri hivatal által kiküldött levelekre. Eszerint a Rózsa Ferenc utca esetében a Rózsa elnevezést, a Hámán Kató utcánál pedig a Kodály Zoltán nevet javasolták a legtöbben. A Sallainál az Óvoda, a Ságvárinál a Bagi Alajos névre érkezett a legtöbb voks. Ami a Zalka Máté utcát illeti, itt az önkormányzat által javasolt elnevezésekkel ellentétben a lakosság azt javasolta, hogy viselje az utca a szarvasi származású Melis György operaénekes nevét. A döntés a november 28-i képviselő-testületi ülésen születik meg.

Molnár Imre Zoltán önkormányzati képviselő a november 30-i András-napi rendezvényekről és az adventi időszak programjairól adott részletes tájékoztatást a megjelenteknek.

Sinka Imre bejelentette, hogy a szociális tűzifa program keretében a tavalyi mennyiség négyszeresét, 231 erdei köbméter fát kapott az önkormányzat (ez mintegy 2300 mázsa). Várhatóan december 9-től lehet majd benyújtani az igényléseket.

A lakosság soraiból is többen felszólaltak a fórumon. Szűcs Elekné arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújított piacon megoldatlan a parkolás. Sinka Imre válaszában elmondta, hogy később a buszmegálló felőli oldalon épülnek majd parkolók. Szóba került a Magyar Közút tulajdonában lévő Hunyadi utca kritikán aluli állapota. A polgármester azt kérte, hogy ha valakit baleset ér a rossz úton, vagy járművében műszaki probléma keletkezik a kátyúk miatt, akkor tegyen feljelentést a közút ellen. Sajnálatosnak nevezte, hogy Békésszentandrás útügyi problémáinak orvoslása érdekében semmit nem tesznek az illetékesek.

Vélemény, hozzászólás?

Nyílt nap a Vajdában

Megkaphatják a plusz bért a csabacsűdi közalkalmazottak és köztisztviselők