Connect with us

Hírek

II. Rákóczi Ferenc nyomában

Mészáros Kálmán előadása

Először tartott előadást Szarvason Mészáros Kálmán, aki ha nem is nagyon, de eltávolodott kedvenc kutatási területétől, a kuruc hadsereg tisztikarától, és ezen az estén az ifjú II. Rákóczi Ferencről beszélt a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Hálátlan feladat egy olyan történelmi személyről kutatásokat folytatni, akiről alig van konkrét adat, így már mindent megírtak, amit csak lehetett, mondta Mészáros Kálmán. Mikor megkapargatta egy kicsit a felszínt, akkor mégis úgy gondolta, hogy érdemes vele foglalkozni.

II. Rákóczi Ferenc az az értékálló magyar személy, aki mindig rajta volt valamelyik papírpénzünkön. II. Rákóczi Ferenc az a történelmi személy, aki állandó dobogós a népszerűségi listánkon. Képe Mányoki Ádám jóvoltából beleégett az elménkbe.

Mészáros Kálmán számára már Rákóczi születése kérdéseket vetett fel. Szerinte nem volt véletlen, hogy édesanyja, Zrínyi Ilona, Borsiban adott életet a fejedelmi felmenőkkel rendelkező későbbi fejedelemnek, holott a család több fejedelmi várral és birtokkal rendelkezett. Okfejtésére sajnos nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Szarvasi Polgármesteri Hivatal Szarvasi Polgármesteri Hivatal

Fűtésköltségekhez nyújtható támogatás

Szarvas

Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Faültetés az országos fásítási program keretében

Szarvas

Hovorka Sára előadása Hovorka Sára előadása

Oroszországból Olaszországon át az Egyesült Államokba

Oktatás

Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán) Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán)

100: Összeült a Trianoni Emlékbizottság

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect