Connect with us

Hírek

II. Rákóczi Ferenc nyomában

Mészáros Kálmán előadása

Először tartott előadást Szarvason Mészáros Kálmán, aki ha nem is nagyon, de eltávolodott kedvenc kutatási területétől, a kuruc hadsereg tisztikarától, és ezen az estén az ifjú II. Rákóczi Ferencről beszélt a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Hálátlan feladat egy olyan történelmi személyről kutatásokat folytatni, akiről alig van konkrét adat, így már mindent megírtak, amit csak lehetett, mondta Mészáros Kálmán. Mikor megkapargatta egy kicsit a felszínt, akkor mégis úgy gondolta, hogy érdemes vele foglalkozni.

II. Rákóczi Ferenc az az értékálló magyar személy, aki mindig rajta volt valamelyik papírpénzünkön. II. Rákóczi Ferenc az a történelmi személy, aki állandó dobogós a népszerűségi listánkon. Képe Mányoki Ádám jóvoltából beleégett az elménkbe.

Mészáros Kálmán számára már Rákóczi születése kérdéseket vetett fel. Szerinte nem volt véletlen, hogy édesanyja, Zrínyi Ilona, Borsiban adott életet a fejedelmi felmenőkkel rendelkező későbbi fejedelemnek, holott a család több fejedelmi várral és birtokkal rendelkezett. Okfejtésére sajnos nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: gallicoop.hu Fotó: gallicoop.hu

Kezdjük pulykahússal a napot!

Gazdaság

A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Csabai sikerrel zárult az U9-esek Szarvas Kupája

Sport

Szarvasi hallgatónak lenni különleges

Oktatás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nyelvében él a nemzet

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect