in ,

A csabacsűdi népdalkört is díjazták a megyei nemzetiségi napon

Ma délután Csabacsűd volt a helyszíne a tizenkilencedik alkalommal megrendezett megyei nemzetiségi napnak. Hagyomány már, hogy a Békés Megyei Önkormányzat Nemzeti, Etnikai, Vallásügyi és Civil Bizottsága minden évben ezen a napon adja át a megyei kisebbségi díjakat az arra érdemeseknek. Idén csabacsűdi csoport is volt a díjazottak között.

Az Eötvös József Művelődési Házban megjelent vendégeket először Molnár József polgármester köszöntötte. Röviden szólt a település történetéről, nagy szülötteiről (Eötvös József, Trefort Ágoston), s arról is, hogy Csabacsűd életében nagyon fontos szerepet tölt be a szlovák kisebbség.

Tolnai Péter, a megyei közgyűlés nemzeti, etnikai, vallásügyi és civil bizottságának elnöke soknemzetiségű megyeként jellemezte Békést. Méltatta a lengyel, a szerb, a német, a roma, a román és a szlovák nemzetiségi szervezetek sokrétű tevékenységét. Kónya István, a megyei közgyűlés elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek együttélése színesebbé, gazdagabbá teszi életünket.

Dr. Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mindenekelőtt egy fontos adatot emelt ki. Eszerint a legutóbbi népszámlálás alkalmával 50 százalékkal többen vallották magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak, mint 10 évvel korábban.

A beszédek után rövid ünnepi műsor következett. A Szuferini Szerb Felnőtt Kórus és Zenekar (Battonya) négy népszerű szerb népdalt adott elő. A Harruckern János Közoktatási Intézmény Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadásában szlovák, cigány, román és magyar táncokat láthatott a közönség. A műsorblokkot a csabacsűdi Hársliget Óvoda gyermekeinek rövid fellépése zárta.

A Békés megyei „Kisebbségi díjat” idén négy egyéni díjazott és egy csoport kapta meg. Elsőként Árgyelán Elvira, a pusztaottlakai román kisebbségi önkormányzat elnöke vehette át az elismerést. Ezután Hack Máriát, a gyomaendrődi német kisebbségi önkormányzat elnökét, Petrovity Szekula szerb nemzetiségű fotóművészt, majd Zsigmond Károlyt, a megyei és az országos roma önkormányzat tagját szólították a színpadra. Végül, de nem utolsósorban ugyanezt az elismerést vehette át a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar. Az elismeréseket Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke és Dankó Béla országgyűlési képviselő adta át a díjazottaknak.

Vélemény, hozzászólás?

A Halászati és Öntözési Kutatóintézet gyakorlattal rendelkező villanyszerelőt keres

Majdnem ellopták a show-t a Mikulás elől