in , ,

A magyar atom Szarvason

Nincs ma olyan család Magyarországon, amelyik ne lenne valamilyen kapcsolatban az atomenergiával, mégis alig tudunk valamit róla. Ezt javítandó, a Paksi Atomerőmű kamionos tájékoztató programja hétfőn szarvasi állomásához érkezett, és a Víziszínpad parkolójában várta az érdeklődőket egészen szerdáig. Az akció nem titkolt célja, hogy így csökkentsék az atomenergia társadalmi elutasítottságát, megfelelő tájékoztatást nyújtsanak a Paksi Atomerőmű bővítéséről, az atomenergia biztonságos és környezetbarát felhasználásáról, gazdasági hasznosságáról.

A kamion már maga is csoda. Széthajtogatható. Komplett bemutató központtá. A Tökéletes katona című filmben láttunk ilyet vagy húsz éve -akkor, amikor hordozható telefonnak hívták a bőröndnyi mobilt- de akkor még a filmet sci-finek kategorizálták talán nem is a katonák, hanem a kamion miatt. Húsz év múlva Szarvason is megjelent, szerencsére katonák nélkül. A zsebünkben meg egy komplett számítógép van telefonnak álcázva. Remélhetőleg az atomerőművek biztonsági rendszere is legalább ekkorát fejlődött a Paksi Atomerőmű 1982-es nyitása óta.

A három évvel ezelőtti indulás óta 270 településen 162 ezer ember látogatta meg járművet. Ottjártunkkor két iskolából, a Benkából és a Vajdából voltak látogatók a technikával telezsúfolt kamionban. Ahogy azt megtudtuk, szerda délelőttig 10 osztálynyi gyerek tekintette meg a bemutatót.

Vélemény, hozzászólás?

Gazdikereső: feketén-fehéren

Cirillről és Metódról mesélnek a képek