in , ,

Hulladékgyűjtés: szemléletváltásra van szükség

A szelektív hulladékgyűjtés jegyében telt a szerda délután a Polgármesteri Hivatal kistermében, ahová a projektgazda Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása szervezésében kerekasztal-beszélgetésre invitálták a város vezetését, a Polgármesteri Hivatal munkatársait, a környékbeli települések vezetőit, a kommunális hulladék kezelését végző KOMÉP Kft. szakembereit, valamint a civil szervezeteket, akik szívügyüknek érzik a környezetük megóvását, terhelésének csökkentését.

Monostori Tamás projektmenedzser és a kommunikációért felelős Ferkó Andrea, valamint a többi résztvevő között már a találkozó elején egyetértés alakult ki abban, hogy magatartásforma változásra van szükség, mert a “mindent a kukába korszaknak” vége, tovább nem fenntartható. “A beégett dolgokon nagyon nehéz változtatni”– hangzott el, és a beszélgetés során ennek a feloldására is keresték a választ, bár nem a szoftver az elsődleges feladata a projektnek. A “Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése a Körös-szögi kistérségben” című uniós támogatású pályázat keretében a hardver beszerzésére nyert támogatás a kistérség, ami által 2400 darab kisebb háztartási komposztáló, 100 nagyobb háztartási komposztáló edény, 5086 db biokuka kerül kihelyezésre Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros kertes családi házaiba, 31-ről 43-ra nő a gyűjtőszigetek száma, így minden ezer lakosra jut majd egy. Két mobil aprító, három szelektív hulladékgyűjtő autó és egy konténerszállító jármű is szolgálatba áll a közeljövőben.

A hulladéklerakók üzemeltetése, valamint a kommunális hulladék elszállítása komoly anyagi teher a családok számára, viszont a szelektív hulladékgyűjtés ingyenes. A szelektív hulladékgyűjtés környezetbarát, alkalmazásával kíméljük a természetet, hiszen a válogatott hulladék újrahasznosul, a háztartásban keletkező biohulladékok nagy része pedig komposztként felhasználható, így annak elszállítási terheit sem kell viselnie a családoknak. Kondoroson új hulladékudvar, valamint Szarvason és Kondoroson 1-1 új komposztáló is létesül.

A témában a civil kerekasztalt lakossági fórum követte.

Vélemény, hozzászólás?

A rossz lányok is jók

Szalagavató a Vajdában: még egy kicsit a védőernyő alatt maradnak, aztán rohanás