in ,

A csónakos varrógéptől a sparheltig: szlovák emlékszoba Csabacsűdön

Két csabacsűdi asszony – Palicska Jánosné és Gömöri Jánosné – lelkes gyűjtőmunkájának köszönhetően egyre gazdagodik a falu szlovák hagyományait bemutató emlékszoba.

Az önkormányzat még az elmúlt év végén bocsátott rendelkezésre a művelődési házban egy helyiséget erre a célra. Palicska Jánosné Zsuzsika és Gömöri Jánosné Erzsike pedig azóta is szorgalmasan gyűjtik azokat a tárgyakat, melyek egykor őseik háztartásában megtalálhatók voltak. Igaz, itt egyetlen helyiségbe zsúfolták a szoba, a konyha és a kamra használati tárgyait, de végül is nem ez a lényeg.

Gyönyörű szőttesek, hímzett terítők, régi kendők, férfi és női viseletek (eredeti brokát anyagból), fejfedők láthatók itt. S mint minden konyhában, itt is nélkülözhetetlen a sparhelt, amely egyszerre szolgált sütés-főzésre és fűtésre. A polcokon régi köcsögök, melyekben nyáron az aludttejet, télen a lekvárt tárolták. Az asztalon pedig ott a régi biblia, melybe Palicska Jánosné édesanyja sok-sok évvel ezelőtt ceruzával beleírta a családtagok nevét.

Olyan érdekességeket is megcsodálhatunk az emlékszobában, mint a több mint 100 éves csónakos varrógép, s a szintén hasonló korú sakkasztal.

Vélemény, hozzászólás?

Felülről folytatják februárban

„Lágyan szól a kisharang…”