in , ,

Déván jártunk az „Adventi koszorú vallásos versek” szavalóversenyén

Harmati Kinga, Emődi Dorina és Rába István

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium egyik testvériskolája, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum IX. alkalommal hirdette meg az Adventi koszorú vallásos versek szavalóversenyét. Az idei évben Emődi Dorina 8.J, Harmati Kinga 10.J és Rába István 11.B osztályos tanulók vettek részt a versenyen.

2013. december 6-én, pénteken indultunk el Dévára. Kisebb pihenőkkel, a kora esti órákban értünk Dévára, ahol először a kolostori gyerekekhez látogattunk el. Átadtuk a „Hozz egy csokit” felhívásra gyűjtött több doboznyi csokit, amit diákjaink a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kis lakóinak gyűjtöttek. Az Alapítvány az idei őszön ünnepelte 20. születésnapját, Böjte Csaba és Édesanyja pedig épp ezen a héten tette le a magyar állampolgársági esküt. Gratulálva, s minden jót kívánva adtuk át ajándékainkat.

A kolostori gyermekektől elköszönve a verseny és szállásunk helyszínére, a Téglás Gábor Elméleti Líceumba mentünk. Szombaton reggel mindenki izgatottan ébredt. A verseny megnyitó ünnepsége 11 órakor kezdődött. Rövid műsor után Deák Piroska, a zsűri elnöke köszöntötte a versenyzőket. Röviden összefoglalta, hogy mire fog a zsűri figyelni, majd mindenki a korcsoportjának megfelelő terembe ment, ahol a sorszámok kiosztása után elkezdődött a verseny. A szavalatok meghallgatása után az iskola aulájában gyűlt össze újból mindenki, s sor került az értékelésre. Minden korcsoportban hangsúlyozta a zsűri, hogy milyen nehéz volt a győztesek kiválasztása. Mi is izgatottan vártuk a díjazottak neveit, s nagy örömünkre Emődi Dorina különdíjat kapott, Rába István 2. helyezett lett.

A verseny után kihasználtuk a lehetőséget, s nagyot fürödtünk a dévai élményfürdőben, este pedig eleget tettünk a csernakeresztúri Nisztor család meghívásának. A bőséges vacsora utáni beszélgetést székely viccekkel fűszerezték vendéglátóink. Jókedvűen tértünk vissza Dévára.

Vasárnap reggeli után elköszöntünk dévai barátainktól. Megálltunk újból a kolostornál, ahol éppen az Adventi vásárra készülődtek. Csaba testvér Édesanyjának szóban is átadtuk jókívánságainkat, majd a kolostor falai között sétálgattunk. A vásárban emléktárgyakat vettünk, ezzel is támogatva az Alapítvány munkáját.

Kora délután értünk haza a három nap felejthetetlen élményeivel. Köszönöm a felkészítő tanárok, Dr. Lengyel Albertné és Pécsváradi Antal munkáját, Molnárné Tóth Katalinnak, hogy idén is elvitt minket a hosszú útra.

Kituljak Eszter

„Lágyan szól a kisharang…”

Madáretetés: a karvalytól is óvjuk az apró énekeseket!