Connect with us

Hírek

Eredményes évet zár a Körös-Maros Nemzeti Park

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója

Sikeres esztendőt zár 2013-ban a Körös-Maros Nemzeti Park – tudtuk meg Tirják László igazgatótól. A legelő állatállományt felfejlesztették, pályázati támogatásokkal újabb beruházásokat kezdtek meg és a látogatószám is szépen alakult.

– Sikerült eredményesen lezárnunk az előző Európai uniós ciklus során nyert pályázati források elszámolását. Összesen több mint 1 milliárd forintnyi forrást nyertünk, melynek segítségével több ezer hektáron új, természetközeli területet alakítottunk ki – kezdte beszámolóját az igazgató.

Tirják László részletesen szólt arról is, hogy az elmúlt 20 esztendő folyamatos fejlesztéseinek eredményeként az igazgatóság legelő szürkemarha állománya elérte a kétezres egyedszámot. A cél most már nem az állományfejlesztés, hanem a fenntartás. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben évente 350-400 szürkemarhát tudnak értékesíteni. Az ebből származó bevétel újabb fontos gazdasági pillért jelenthet a nemzeti park számára.

– Az állatok húsát több csatornán keresztül értékesítjük. Friss húst egy békéscsabai üzletben lehet vásárolni. Három Békés megyei étteremben, köztük a szarvasi Halászcsárdában lehetőség van szürkemarhából készült ételek fogyasztására. Emellett szárazáru is készül a szürkemarhák húsából – hangsúlyozta Tirják László.

A nemzeti parkban jelenleg is folynak beruházások. Három nyertes pályázat segítségével, bruttó 900 millió forintból két ütemben átépítik a kardoskúti állattartó telepet és fejlesztik a legeltető állattartáshoz szükséges gépparkot.

– Az idei év újdonsága a nemzeti parkos védjegy bevezetése. A meghirdetett pályázatra jó néhány termelő jelentkezett (juhsajttal, tehénsajttal, mézzel), az elbírálás folyamatban van. A vásárlók a jövő év elején találkozhatnak majd az üzletekben a nemzeti park védjegyével ellátott termékekkel – mondta az igazgató.

Ami az idei látogatószámot illeti, erről Tirják László elmondta: a pontos adatok még nem ismertek, de az már bizonyos, hogy ebben az évben is legalább annyian látogattak el a KMNP-be, mint tavaly.

– Nagy sikere volt az idén nyáron első alkalommal megrendezett „Bihari táj napjának”. Erre a természetvédelmi falunapra több mint ezren látogattak el, ami mindenképpen arra ösztönöz bennünket, hogy a következő években is megtartsuk a rendezvényt – hangsúlyozta Tirják László.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Boldog kisgyermekek a Cervinusban

Szarvas

Farsangoljunk hat hetet, míg elűzzük a telet

Oktatás

Ismét dobogón a felnőttek

Sport

Bronzéremmel mutatkozott be Frankó Dániel az U21-ben

Sport

Hirdetés

Archívum

2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect