Connect with us

Békésszentandrás

Csapadékhiány: vigyázzunk az örökzöldekre!

Hónapok óta nem volt egy kiadós eső vagy hó, így már 50-60 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. Demeter Pétertől, a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör szakmai vezetőjétől arra kértünk választ, mit tehetünk kertünk érdekében a csapadékhiányos időszakban.

– Mindenekelőtt az örökzöldekre és a fiatal gyümölcsfákra kell nagyon odafigyelnünk. Ezeket időnként feltétlenül meg kell locsolni. Az örökzöldek lombozata télen is párologtatja a nedvességet, így azt a gyökérzeten keresztül pótolni kell. Ha már vörösödik a levele, akkor komoly vízhiányban szenvedhet – hangsúlyozta Demeter Péter. Hozzátette: a nemrég kiültetett örökzöldek esetében a locsolás mellett az is fontos, hogy ne hagyjuk megfagyni a gyökereket. A fiatal tuják, hamisciprusok gyökérzete ugyanis nagyon közel van a talaj felszínéhez, így egy mínusz 15 fokos hidegnél megfagyhat. Célszerű tehát a töve körül avarral jó vastagon betakarni a talajt.

– Ha még sokáig tart a januári meleg, akkor a gyümölcsfák rügyei megduzzadhatnak. Egyelőre azonban még úgy tűnik, nincs gond. A 10 fokos melegben viszont a különböző kártevők nagyon jól érzik magukat, így tavasszal rügypattanás előtt mindenképpen célszerű lemosó permetezést végezni. Most pedig használjuk ki a jó időt és végezzük el a metszéseket. Az almát, körtét, szőlőt már lehet ilyenkor metszeni, de az őszi- és kajszibarackokkal várjunk a rügypattanásig – hívta fel a figyelmet a tennivalókra Demeter Péter.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Az ökumenikus imahétben benne rejlik a közösségépítés ígérete

Szarvas

Körös-Maros Nemzeti Park – turisztikai ügyintéző

Állás

Körös–Maros Nemzeti Park – büfé eladó

Állás

A kultúra kötelez

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect