in

A szervezet egészséges stabilitása, tudatos életvitel

131122szt

Az Szarvasi Női Kézilabda Klub a TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-930 számú, „SPORTTAL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT” című nyertes pályázat megvalósítása során cikksorozatban taglalja az egészséges életmódot elősegítő legalapvetőbb tényezőket. Az aktuális fejezet a tudatos életvitelről, a táplálkozás egészség fenntartásban játszott kiemelt szerepéről szól.

Egészséges és kulturált táplálkozás

Hogy mit is jelent az egészséges életmód, azt már az antik világban is ismerték. A Corpus Hippokraticum az egészséges életvitel hat követelménye között található az egészséges táplálkozás, amelynek jelentőségét annak értéke, illetőleg az egészségre gyakorolt maghatározó szerepe alapozza meg. Az utóbbi időkben azt figyelhettük meg, hogy a táplálkozás mint olyan, nagyon népszerű témává vált, a témakörében megszervezett egészségnevelési programok pedig egyre gyakrabban szerveződnek meg. Ez könnyen érthető, mivel az orvostudomány egyértelműen kimutatta, hogy az egészség minősége, illetőleg a különböző betegségek (szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás stb.) kialakulása szorosan összefügg a táplálkozás milyenségével, az élelmiszerek minőségével és az étkezési szokások jellegével.

Az egészséges táplálkozás voltaképpen nem egyéb, mint a különféle élelmiszerek és változatos italok optimális mennyiségben és arányban történő fogyasztása. Ez számos betegség kockázatát számottevően csökkenti, vagy egyszersmind eltörli, illetve egyes betegségek esetén a gyógyulást elősegíti.

140127nkk

Vitathatatlan, hogy bármilyen táplálék (tápanyag, élelmiszer) túlzott vagy pedig hiányos fogyasztása fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában vagy megromlásában. A fő probléma nyilván itt abban áll, hogy a táplálkozás milyen mennyiségben tartalmazza a szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagokat, az elégséges energiát biztosító fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, illetve a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ugyanakkor e téren az is elsődleges kérdés, hogy a táplálkozás mennyire változatos, hányféle nyersanyag felhasználásával történik.

Egyaránt fontos a minőség és a mennyiség

Az egészséges, kulturált, napjaink tudományos előírásainak, illetve orvosi javaslatainak megfelelő táplálkozás fő elve éppen arra vonatkozik, hogy egyfelől a megfelelő gyakoriságú táplálékbevitel révén az emberi szervezet jusson minden egyes szükséges tápanyag birtokába (megfelelő mennyiségben és minőségben), hisz csakis ez által biztosítható a szervezet optimális működése, másfelől, hogy a helyes táplálkozás révén lehessen elkerülni az úgynevezett táplálékfüggő betegségek kialakulását.

Azon általános, ma már szinte egyöntetűen elfogadott ajánlások közül, amelyek az egészség megőrzését döntő módon meghatározzák, az alábbiakban csupán a következőket említjük meg:

– minél változatosabb táplálkozásra való törekvés, minél többféle élelmiszer felhasználásával;

– zsírban gazdag ételek arányának csökkentése;

– a só és gyakorlatilag mindenféle fűszer mérsékelt használata;

– a cukor, az édességek, a fagylaltok és a jégkrémek, a tészták és a csokoládé minimálisra csökkentett aránya;

– a tejtermékek fokozottabb használata;

– minél több lúgosító hatású, és minél kevesebb savképző táplálék fogyasztása;

– mindenekelőtt a teljes kiőrlésű lisztből vagy az úgynevezett durumlisztből készült tésztafélék preferált használata;

– a nyers gyümölcsök és a rostokban gazdag zöldségfélék minél nagyobb mennyiségben és minél gyakoribb használata;

– a gőzben főzés és a párolás előnyben részesítése;

– az alkoholos italok mellőzése, minél több folyadék, mindenekelőtt az ivóvíz használata.

Mi tehetünk a kor előrehaladásával?

A szervezet egészséges stabilitásának egyik feltétele az, hogy a szükséges építő anyagok az igényeknek megfelelő mennyiségben és arányban folyamatosan rendelkezésre álljanak hosszabb idő távlatában. Ennek ellenére, vagy éppen ezzel együtt, az emberi test összetétele is változik az élet során. Az életkor függvényében természetesen változik a szöveteket felépítő vegyületek mennyisége, például a zsírok és a fehérjék egymáshoz, valamint a testtömeghez viszonyított aránya. A víz és az ásványi sók térfogata nő a különböző szövetekben (zsír-, izom- és csontszövet), továbbá a testtömeg növekedésével párhuzamosan, vagy azt követően.

A súlygyarapodás elleni egyetlen „orvosság” a diéta, ami a plusz kilók számával arányosan egyre több munkát és lemondást is jelent, ha tartós eredményt szeretnénk elérni. Azoknak viszonylag egyszerű dolguk van, akik egy-két kilótól szeretnének csak megszabadulni. Számukra megoldást jelent egy néhány napos kúra, intenzívebb mozgással, választhatnak akár mono (egyféle ételen alapuló) diétát is, mert egy-két nap esetén ez nem okoz egészségügyi problémát.

140127nkk2

Nagyobb súlyfelesleg esetén a kitartás és türelem a legnagyobb erény. Az étrendi változtatásokat az életmódunk részévé kell(ene) tenni, ha nem csak időleges eredményt szeretnénk elérni és, ha már szokássá válik, akkor nem éljük meg lemondásnak. Ne csak a fogyás legyen a cél, hanem egy egészséges étrend kialakítása is. Nem újdonság, hogy a gyors fogyás nem egészséges és általában nem tartós, másfelől indításnak jó lehet egy pár napos drasztikusabb kúra, méregtelenítés. Ez kell a léleknek is, hiszen látványosabb az eredmény, utána pedig már könnyebb egy mértékletesebb diétát betartani.

A fogyókúráknál tehát nincs üdvözítőbb út, viszont a választásnál érdemes figyelembe venni néhány dolgot. A szénhidrátok mennyiségére, főleg a gyorsan felszívódó szénhidrátokra mindenképp oda kell figyelni, azok arányát korlátozni. A finomított szénhidrátok, a magas glikémiás indexű ételek drasztikus vércukorszint ingadozáshoz vezetnek, ez fokozza az éhségérzetet. Ha fogyni szeretnénk, mindenképp kerüljük a fehér lisztet és abból készült pékárukat, a finomított cukrot, kukoricaszirupot. Ha valaki magas vagy viszonylag magas szénhidráttartalmú étrendet folytat, akkor különösen fontos a teljes értékű, finomítatlan, magas rosttartalmú szénhidrátforrások választása. A rost persze mindenkinek fontos, mert karbantartja az emésztést, de le is lassíthatja a glükóz, az egyszerű szénhidrát felszívódását. A fehérjékről meg jó tudni, hogy a fehérje jobban laktat, sőt étvágycsökkentő hatású, ráadásul fokozza az anyagcserét.

A hatékony, tartós diéta lemondásokkal jár, egyszerű hétköznapi szokások következetes alkalmazásával azonban mindez hozzájárul a lelki és testi egyensúlyhoz, a jó közérzethez és végső soron a boldogsághoz…

131122eulogo

MÉRLEG: Eredményes esztendőt zárt a Geomark Kft.

Két szarvasi sakkcsapat is országos döntős