Connect with us

Hírek

Amit a tatárjárásokról tudnunk kell, de sohasem jutott eszünkbe megkérdezni

Dr. Seres István

Ha azt halljuk, tatárjárás, akkor mindenki az 1241-42-es dúlás jut eszébe, pedig a tatárjárások közel 500 évig, egészen a 18. század elejéig tartottak. Áldásos tevékenységük következtében, sok nemzetnél még ma is beszalad a gatyamadzag a tatár szó hallatán, igaz, manapság inkább az oroszoknak van izgulni valójuk amiatt, hogy esetleg bal lábbal kel valamelyik helyi vezető arrafelé.

Maga a kifejezés is egy tévedésen alapul, de így maradt meg az évszázadok során. 1241-ben mongolok dúlták fel Magyarországot, ill. Európa jelentős részét, majd ahogy jöttek, 1242-ben villámgyorsan haza is lovagoltak. Voltak tatár csapatok is a mongolok között, de nem a tatár volt a meghatározó népcsoport a seregben. Akkoriban mindenkit tatárnak hívtak, aki keletről, esetleg délről érkezett, hegyes, prémes sapkát, alatta hosszú bajuszt viselt, egy napja -munka gyanánt- nyolc óra lovaglásból, szórakozás gyanánt nyolc óra gyilkolászásból, és pihenésképp valószínűleg nyolc óra lovon törtnő alvásból állt. Így tatárjárások gyűjtőfogalom alatt hírbe hozhatók mongolok, bolgárok, törökök és persze nem utolsó sorban tatárok is.

A fentieknél sokkal tudományosabb előadást tartott a témában dr. Seres István tegnap a Tessedik Sámuel Múzeumban. Az érdekes téma sokakat vonzott. A múzeum díszterme megtelt érdeklődőkkel, hogy meghallgassa a turkológus diákkal kísért érdekes előadását. Némi politikai nagygyűlés fílinget kölcsönzött az előadásnak az, hogy az előőadó mögött népviseletbe öltözött néma asszonykórus állt és mozdulatlanul figyelte dr. Seres István minden szavát.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Karatés sikerek Montenegróban

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Filmstúdióban érezhették magukat a gyerekek a zeneiskola új programján

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect