in , ,

Szlovákok múltjának és jelenének találkozása

Jövőnk a múltunkban címmel nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében szombaton délelőtt. Az igényesen összeállított gyűjtemény a szlovákság hagyományai előtt tiszteleg. Ahogy azt Csasztvan András a megnyitón megállapította, sajnos mára a korabeli viseletek szinte csak a néptáncosok öltözködésében maradt jelen. Magyarországon szinte teljesen kiveszett az a hagyomány, hogy –legalább a templomi ünnepnapokon– felvegyük elődeink viseletét. Csasztvan András szeretné, ha Szarvason is eljutnánk oda, hogy pl. a Matók-fotók alapján rekonstruált, korabeli mezővárosi viseleteket integrálni lehetne a mai ünnepnapokba.

A kiállításon több magyarországi szlovák település hétköznapokhoz, munkához vagy ünnepnapokhoz köthető életképei elevenednek meg a népviseletbe öltöztetett bábukon. A megnyitó beszédek után Király Katalin –a kiállítás megalkotója– tárlatvezetése során képről képre bemutatta, mit is láthat a közönség.

A megnyitón tiszteletét tették Szarvas szlovákajkú lakosságának képviselői, prominensei, de eljött Fuzik János, az Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke is.

A kiállítás március elejéig tekinthető meg a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében.

Vélemény, hozzászólás?

Közmeghallgatás Szentandráson, egyetlen felszólalóval

Veszélyben az akác, Tessedik egyik hagyatéka