in ,

CÉGMUSTRA: A Szarvasi Medicago Kft. a kutatásra és a vetőmagtermesztésre helyezi a hangsúlyt

A kutatással és vetőmagtermesztéssel foglalkozó Szarvasi Medicago Kft. a jelenlegi formában és helyen 1999. óta működik. Alapítója dr. Tóth Sándorné, aki korábban évtizedeken át az Öntözési Kutató Intézetben tudományos kutatóként dolgozott, majd betéti társaságot alapított. Szakterülete a pillangósvirágú növények nemesítése és vetőmagtermesztése volt. Az általa létrehozott cég profilja – más növényfajokkal kibővítve -, ugyanaz.

– A Kft. (és jogelődje, a Bt.) – 13 fajtája részesült állami elismerésben, illetve kapott szabadalmi oltalmat. Fő növényünk a lucerna, amelyből 5 saját nemesítésű és 15 külföldi fajta vetőmagját termesztjük. A lucerna mellett jelentős növénnyé nőtte ki magát az őszi takarmányborsó, amelyből 3 minősített fajtánk van, a negyedik pedig minősítés előtt áll – mondta az ügyvezető.

A Medicago Kft. vetőmag palettáján a vöröshere, héj nélküli tökmag, mustár, olajretek, repce is szerepel, amelyek saját fajtákra, illetve céltermeltetésre külföldi fajtákra alapozottak.

– Nagy figyelmet fordítunk a csicseriborsó szaporítására. Két minősített fajtánk van, s a további fajták nemesítési munkája folyamatos. A csicseriborsó kiváló minőségű táplálék, illetve takarmány. A szárazságba hajló klímánk perspektivikus növénye lehet, ha a gazdaságos termesztés mellett a jelenleginél jóval olcsóbb termék kerülhet a piacra – hangsúlyozta dr. Tóth Sándorné.

A Medicago Kft.-nél kutatási területen öt fő dolgozik, de tenyészidőben, a vetőmag feldolgozás szünetében akár tizenöt is rendelkezésre áll.

– Minden nemesítő álma, hogy az általa létrehozott szellemi termék (az új fajta) a magas szakmai műveltségű szaporító gazdák közreműködésével szolgálja a hazai igények kielégítését és a közös szellemi érték exportját. Úgy érezzük, hogy a mintegy 150 folyamatosan együttműködő termelő partnerünkkel ennek a feladatnak egyre jelentősebb mértékben felelünk meg. A termeltetett vetőmag 25-30 százalékát itthon, a többit 13 országban értékesítjük. Legnagyobb vevőnk Németország és egyre növekszik a Szlovéniába, Szerbiába, Horvátországba irányuló exportunk is. Lucernából 2013-ban 500-600 tonnát értékesítünk, őszi borsóból 700 tonnát, azt követi az olajretek, mustár, takarmány repce –sorolta a részleteket az ügyvezető.

A kft. jövőbeni terveiről dr. Tóth Sándorné elmondta: a kedvezőtlen telepítési lehetősége miatt lecsökkent lucerna vetőmagtermő területet 2014-ben 2000 hektárról 3000 hektárra szeretnék növelni. További cél, hogy megduplázzák a borsó vetőmag értékesítést külföldön. Fejleszteni kívánják a csicseriborsó vetőmag termelését, s élni szeretnének az export céltermelési lehetőségekkel.

Veszélyben az akác, Tessedik egyik hagyatéka

Szentandráson 442-en pályáztak szociális tűzifára