Connect with us

Hírek

A nemzeti park sikere: térségünkből került ki az ország legjobb „Ifjú kócsagőre”

Janó Gizella, a Körös-Maros Nemzeti Park versenyzője és Széll Antal, a KMNP természetvédelmi terület-felügyelője

Janó Gizella, a Körös-Maros Nemzeti Park versenyzője nyerte meg az Ifjú Kócsagőr verseny országos döntőjét, melyet a napokban rendeztek meg a Balaton melletti Fenékpusztán. A dévaványai fiatal lányt (aki jelenleg a Debreceni Egyetem hallgatója) Széll Antal, a KMNP természetvédelmi terület-felügyelője készítette fel a megmérettetésre.

Az Ifjú Kócsagőr versenyt első alkalommal hirdette meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az Y Triász Mozgalommal karöltve. A verseny több fordulóban zajlott, s a 19-22 éves korosztály számára írták ki. A részvétel feltétele az volt, hogy a jelentkező két hetet töltsön el kiválasztott mentorával, egy természetvédelmi őrrel a munkahelyén, s aktívan vegyen részt annak munkájában. Janó Gizella tehát Széll Antalt választotta mentornak, s július végén – augusztus elején két hetet töltött a KMNP dévaványai tájegységében.

Az első fordulóban, a KMNP szarvasi központjában megtartott háziversenyen a résztvevők a két hét során készített munkanaplót, illetve ennek egy power-pointos prezentációját mutatták be a zsűrinek. A nemzeti parkok házi versenyéről a legjobbak kerülhettek az országos döntőbe. A KMNP döntőjéről tehát a dévaványai Janó Gizella jutott tovább.

Az őszi országos megmérettetésről, melyet Budapesten rendeztek meg, s ahol a legfontosabb feladat az adott természetvédelmi őrkerület bemutatása volt, az első három versenyző került az idén januárban megrendezett döntőbe. Janó Gizella prezentációja kiválóan sikerült, s jól válaszolt a kihúzott tételre is, végül bekerült a legjobb három közé. Így lehetősége nyílott arra is, hogy ősszel részt vegyen az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége és a Hortobágyi Nemzeti Park által szervezett 40 éves jubileumi konferencián.

Aztán elérkezett a január 30-i döntő, melyen az alapfeladat az volt, hogy mondják el a fiatalok, szerintük hogyan kellene megrendezni a 2014. év ifjú kócsagőreinek versenyét. Janó Gizella egyik javaslata itt az volt, hogy szűkíteni kellene a korosztályt annak érdekében, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson.

Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a versenyt Janó Gizella nyerte. Jutalmul felkészítőjével, Széll Antallal együtt idén júliusban egyhetes tanulmányúton vehetnek részt a walesi Pembroskeshire Coast Nemzeti Parkban.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Dombvári Bence (Fotó: kajakkenusport.hu) Dombvári Bence (Fotó: kajakkenusport.hu)

Kiváló szarvasi kezdés a szegedi vébén: Dombvári úton a döntőbe, Kós már bent

Sport

Együtt többet lehet tenni, mint egyenként

Szarvas

A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

A Deer Wood-osok nyerték az ünnepi strandröplabda vándorkupát

Sport

Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva) Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva)

Anya és lánya aratták le a babérokat a furugyi főzőversenyen

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2014. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategóriák

Friss

Connect