Connect with us

Békésszentandrás

Idősek és fiatalok együtt készítették a szentandrási grillázst

Sinka Jánosné

Békésszentandráson valaha szinte minden háziasszony tudott grillázst készíteni. Ezt a hagyományt elevenítették fel pénteken a Gondozási Központban, ahol idősek és fiatalok együtt formázták az édes finomságokat.

A munkálatokat a 85 esztendős Sinka Jánosné irányította, aki híresen finom grillázst tud készíteni. Receptje szerint egy bögre cukorhoz legalább egy bögre darált diót kell hozzáadni. Minél több a dió, annál kevésbé lesz kemény a grillázs.

A cukrot egy serpenyőben megolvasztották, belekeverték a diót, majd kihűlés után rögtön nyújtották és formázták. Végül porcukorral habosra vert tojásfehérjével díszítették. Így születtek a pöttyös gombafejek, a díszes szívek és egy szép kosárka is. A műveleteket természetesen az intézmény idős gondozottai is figyelemmel kísérték. A végeredmény mindenkinek ízlett. Dr. Virág Sándornétól, a Gondozási Központ vezetőjétől megtudtuk, hogy a grillázskészítéshez a diót adományként kapták.

Ahogy múlt az idő, egyre újabb és újabb adag grillázsok készültek, s hamar el is fogytak. Közben pedig a körben ülők felelevenítették a régi időket, amikor még minden szentandrási lakodalomban ott díszelgett az asztal közepén a grillázstorta. A faluban jó néhány olyan asszony volt, aki lakodalmakra, névnapokra és más ünnepségekre rendszeresen készített ilyen tortákat. A mostani alkalom bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy ez a régi hagyomány ne menjen feledésbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Közterület-felügyelőről, a START közmunkaprogramról és ünnepi díszkivilágításról is döntöttek Szentandráson

Békésszentandrás

Dr. Lesfalvi Balázs, Greksza Györgyné és Sinka Imre (Fotó: Hegedűs Éva) Dr. Lesfalvi Balázs, Greksza Györgyné és Sinka Imre (Fotó: Hegedűs Éva)

Díjeső és kulturális programok az András-napi ünnepségen

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Versekkel és dalokkal köszöntött be a karácsonyi hangulat Szentandráson

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Könyvben is bemutatták a 250 éves Kishegyest

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2014. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategóriák

Friss

Connect