in ,

Back to the future – 3D-s lett a szarvasi mozi

Faragó György

Faragó Gyuri bácsi már azon a mozigépen sem dolgozott, ami most kikerült a Cervinus Teátrum gépházából, hogy átadja a helyét annak a legújabb technikának, aminek a képességeit holnaptól mindenki megcsodálhatja. 3D-s lett a szarvasi mozi. Az egy dolog, hogy 3D-s lett, de pont azokat a premierfilmeket láthatjuk, mint az ország plazáiban található cinema citykben. Azonnal. Nem kell 100 kilométert utaznunk egy-egy új filmért, ráadásul a jegyárak is a plazaárak alatt lesznek.

A moziban találkoztunk Faragó Gyuri bácsival, aki szívesen mesélt a város mozitörténelméről, hiszen 1954 és 1991 között ő volt “a mozigépész”. Gyuri bácsitól megtudtuk, hogy annak idején két mozi volt Szarvason, de az államosítások idején az egyiket, természetesen a modernebbet felvitték Pestre. Utána a Szlovák melletti épületben volt a Frecska-mozi. Akkoriban heti hat napon volt vetítés, de volt olyan időszak is, amikor minden nap. A szarvasi mozi aranykorában vasárnaponként öt vetítés is folyt. Rengeteg matiné volt, de alkalmanként éjszakánként is vetítettek, a tudományos filmek felelőse Margócsy Gyula tanár úr volt. Gyuri bácsi pályafutása során 118 ezer látogatónak vetített.

A jelenlegi mozit 1964. május 1-én adták át. Akkoriban elsősorban szovjet filmeket adtak, majd ahogy a magyar filmgyártás is lendületre kapott, jöttek a magyar filmek is. A telt házas Piedone filmek korszakár már többen emlékszünk. Akkoriban résen kellett lenni, hogy bejussunk egy-egy ilyen olasz filmremekre –amit egyébként még ma is szívesen megnézünk a tévében, ha belebotlunk. A mozi hanyatlása Gyuri bácsi szerint a videotékák megjelenésekor kezdődött. Azt már csak megjegyezzük, hogy a mai torrentező világban, mikor már a tévéműsorokat is inkább letöltjük, mint megnéznénk adásidőben, a letöltések elterjedése már utolsó szög volt a mozi koporsójában.

Péntektől azonban új korszak kezdődik a szarvasi filmszínházban. 3D-s szemüvegekben fogunk a filmvászonra meredni, le sem fogjuk tudni venni a szemünket a látványról. A vasárnap Oscarokat nyert Gravitáció tökéletes 3D-s film. A történet annyira egyszerű, hogy figyelni sem kell rá, de a látvány mindenért pótol. Március 7-én, pénteken 16 órakor a gyerekeknek kedveznek a Cervinus Teátrum munkatársai a 3D-s LEGO kalanddal, majd 18 órától Hajnal Tímea érkezik egy megdöntés erejéig, és este nyolctól pedig jön a Gravitáció. Lehet, hogy Gyuri bácsi reménye, hogy lesz még telt házas korszak a szarvasi mozi történetében nem nélkülöz minden alapot. Hamarosan ki fog derülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az internet nem felejt

Esküvőre kéne menni – immár harmadszor