in , ,

A „biovonal” irányába mozdul a nemzeti park

A nemzeti park védjegyével ellátott termékekről és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sóstói állattartó telepének fejlesztéséről tartottak tájékoztatót kedden a Körösvölgyi Látogatóközpontban.

Tirják László, a KMNPI igazgatója elmondta: a közelmúltban hét termelővel kötöttek megállapodást. Ők valamennyien a nemzeti park területén gazdálkodnak és prémium minőségű termékeket (juhgomolyát, ordát, mézet) állítanak elő. Mostantól termékeiket a KMNPI nemzeti parki termék védjegyével ellátva forgalmazhatják.

Az igazgató szólt arról is, hogy a KMNPI szürkemarha-állománya elérte a 2500-as egyedszámot. A cél az, hogy gazdálkodásuknak ezt a szegmensét „biosítsák”, azaz a Biokontroll Hungária Kft. tanúsítványával láthassák majd el a szürkemarhából készült termékeket. Jelenleg tőkehúst értékesítenek, s már több étteremben (például a szarvasi Halászcsárdában) is kaphatók a nemzeti parkból származó szürkemarhák húsából készült ételek.

A Környezet és Energia Operatív Program pályázati támogatásával megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekről Pozderka Imre mezőgazdasági felügyelő számolt be a tájékoztatón. A program két ütemben valósul meg és a sóstói állattartó telep fejlesztését célozza.

A most befejezett első ütem keretében lebontották a tenyészbika karámot és helyére egy 3 ezer négyzetméteres tehénszállást építettek. A nádfedeles, tetszetős épület 200 tehénnek ad otthont, az állatokat februárban már be is költöztették ide.

A régi gépszín helyén egy 100 négyzetméteres szociális épület létesült, a téli szállást pedig korszerűsítették és alapterületét bővítették.

A program második részének feladatai között szerepel egy új, 2 ezer négyzetméteres bikaszállás felépítése, amely 30 tenyészbikának ad majd otthont. Egy 490 négyzetméteres gépszín és terménytároló létesítése, továbbá utak építése is szerepel a programban.

A már befejezett illetve a megvalósítás előtt álló további fejlesztések eredményeként jelentősen javulnak az állattartás feltételei a sóstói telepen.

Vélemény, hozzászólás?

Kivonta magát a rendőri intézkedés alól és elhajtott

Nőnapi bálat rendeztek Csabacsűdön