in ,

Matematikát tanul a leendő fiatal karnagy

Hajdú Sándor

Március 16-án rendezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszéke és a Lantos Rezső Alapítvány fiatal karnagyoknak meghirdetett versenyét. A 12 nevező között ott volt egy szarvasi fiatal is, Kozák Lajos unokája, ill. a közelmúltban elhunyt, egykori bergengys Hajdú Sándor fia, ifjabb Hajdú Sándor.

A verseny elődöntőjében – összesen 12 perc próbát követően – egy lapról vezényelt gyermekkari művel, valamint Tóth Péter: Regina caeli, Fekete Gyula – Romhányi József: A teve fohásza, illetve Kocsár Miklós – Kányádi Sándor: Tavaszvárás – III. Elment a nyár, V. Kelj föl nap! című kompozícióinak valamelyikét mutatta be a tizenkét jelentkező a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyerekkara (karnagyok: Őri Csilla és Uhereczky Eszter) közreműködésével.

Az öttagú zsűrit Kamp Salamon Liszt-díjas karnagy, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára vezette, tagjai Gerenday Ágnes a Budapesti Ifjúsági Kórus Karnagya, az EMMI Zeneművészeti referense; Jos Vranken karnagy, fesztiválszervező; Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, és Pad Zoltán a Debreceni Kodály Kórus karnagya, a Zeneakadémia Kodály Intézetének adjunktusa voltak.

Hajdú Sándor Hontvári Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BA II. évfolyamos zenekar- és kórusvezetés szakos hallgatója mögött és Dobszay Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem MA I. évfolyamos karmester szakos hallgatója előtt a második lett és a díj mellett a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíját is átvehette. Sandi jelenleg a Debreceni Egyetem BA III. évfolyamos zenekar- és kórusvezetés hallgatója, emellett matematikusnak tanul és épp geometriából írja szakdolgozatát.

Vélemény, hozzászólás?

Nemzetközi kiállításon a székelyesek

Centrumban a nemzetiségek