in , ,

Összefogásal a zöld jövőért

Globalizáció, urbanizáció, fenntartható városi környezet, környezettudatosság, tudatos vízgazdálkodás, egészséges táplálkozás. Az előző kifejezések a Szarvasi Arborétumban hangzottak el annak a projektnek a megnyitóján aminek keretében az ország legnagyobb arborétumai botanikus kertjei fognak össze – ahogy a 20 állomásos országos rendezénysorozat elnevezése is mutatja – “Új módszerekkel a zöld jövőért”.

Ahogy az a víz világnapjához kapcsolódó megnyitón elhangzott, a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, eredeti természeti környezetben hívja fel a lakosság, a családok, osztályok figyelmét a környezettudatosság fontosságára. Az elméletet a fiatalok a ma használatos kommunikációs eszközökön, egy programon keresztül sajátíthatják el. Az alkalmazás kulcsfigurája, Futurobi a jövővől kér segítséget a ma gyerekeitől, hogy ő is tiszta, zöld környezetben lakhasson. A Futurobi világa című online városépítő virtuális játékban a gyerekek szembesülhetnek a világot fenyegető környezeti és egészségi problémákkal, és Futurobi, az ökomanó tippjeivel, segítségével a gyerekek maguk építhetik fel az ideális, környezetbarát és fenntartható várost, „megmentik a földet”, miközben a fenntarthatósággal kapcsolatos alapvető tudást is elsajátítják.

Gyakorlati ismereteket az ország 20 parkjában szerezhetnek, ahol környezethez kapcsolódó jeles napokon, pl. a Föld napján (április 22.) vagy a madarak és fák napján (május 10.) maguk is részt vehetnek a természeti környezet megóvásában, ápolásában, és számos praktikus információt szerezhetnek. Az Új módszerekkel a zöld jövőért programban a Szarvasi Arborétum mellett a Pilisi Parkerdő, a Pécsi Botanikus Kert, a Nyíregyházi Botanikus Kert, a Szegedi Fűvészkert, a Budai Arborétum, a Vácrátóti Botanikus Kert, a Kecskeméti Arborétum, a Agostyáni Arborétum, az ELTE Fűvészkert, a Zirci Arborétum, a Pannonhalmi Arborétum, az Alcsúti Arborétum, a Soproni Botanikus Kert, a Tápiószelei Agrobotanikus Kert, az Avasi Arborétum, a SZIE Botanikus Kert, a Szent Mauríciusz Monostor Arborétuma, a Debreceni Botanikus Kert és a Festetics Kastélypark vesz részt.

Vélemény, hozzászólás?

Aerobikos évadnyitó két aranyéremmel

A jicsinyi erdő mesevilágát hozták el Szarvasra