in ,

Munkájukról meséltek a csabacsűdi civilek

Csabacsűdön hagyomány már, hogy tavasszal mind a 11 civil szervezet vezetőit meghívják az önkormányzat képviselő-testületének ülésére. Ilyenkor a vezetők beszámolnak arról, milyen munkát végeztek az előző esztendőben.

Így történt ez csütörtökön délután, a testület márciusi ülésén is. Elsőként Simon Istvánné a mozgáskorlátozottak helyi csoportjának vezetője beszélt 2013. évi programjaikról. A 110 tagot számláló egyesület aktívan részt vett a települési rendezvényeken és segítette a mozgáskorlátozottakat különböző ügyeik intézésében.

Gilanné Radványi Rózsa a Tiszta Környezetünkért Alapítvány elnöke beszámolt arról, hogy anyagilag is támogatták a helyi óvodások, iskolások programjait, az idősek klubjában pedig a parkosításban segítettek. Több pályázaton sikerült forrást nyerniük.

Juhász István a helyi nyugdíjas egyesület elnöke igazán gazdag programról tudott számot adni. Sok település hasonló klubjaival tartanak kapcsolatot, s rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit.

Fábri Melinda a Csabacsűdi Szlovák Kör vezetője hangsúlyozta: az elmúlt esztendőben is igyekeztek mindent megtenni a szlovák kultúra megőrzéséért és a hagyományok ápolásáért. Sikerrel szerepeltek a pályázatokon.

Szebegyinszkiné Janecskó Judit a Foltvarrók Baráti Körének munkájáról adott számot. Az ügyes kezű asszonyok az elmúlt évben is számos településen megmutatták legszebb munkáikat.

Jansik Györgyné a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta: egyre több vidéki egyesülettel tartják a kapcsolatot. Legsikeresebb rendezvényük tavaly is a nemzetközi kukoricanap volt.

Major József a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör vezetője csak néhányat említett meg elmúlt évi sok-sok fellépésük közül. Munkájuk elismeréseként decemberben a megyei nemzetiségi napon a népdalkörnek ítélték a Békés megyei Kisebbségekért-díjat.

Farkas Imréné a nagycsaládosok egyesületének elnöke elmondta: sok-sok családi programot szerveztek tagjaiknak. Két alkalommal élelmiszer-adományokat is osztottak.

Pusztainé Tusjak Tünde a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület elnöke szintén gazdag programról tudott beszámolni. Egyesületük tavaly a kistérségi civil napon átvehette a Legcivilebb civilnek járó elismerést.

Szilágyi Mihály, a helyi sportegyesület elnöke jelentős sportsikerekről adott számot. Felnőtt csapatuk a 2012/13-as megyei bajnokságot a második helyen zárta. Jól szerepeltek az utánpótlás csapatok is.

Szloszjar János, a polgárőrség vezetője hangsúlyozta: tavaly tagjaik 2500 óra szolgálatot teljesítettek önállóan, további 840-et pedig a rendőrséggel karöltve. Munkájuk elismeréseként tavaly megkapták a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát.

Vélemény, hozzászólás?

Benkás sítábor – 2014

2014-ben 77 lány kaphatja meg a méhnyakrák elleni védőoltást Szarvason