in , , ,

Csatát nyertek, de a háború még dúl

“Demokráciát! Demokráciát!”, kezdte halkan skandálni a tömeg, mikor a rendőrség néhány tagja elvonult előttük, de a harmadik demokráciáig már csak ketten-hárman jutottak el, mert – talán pont a A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt vezetője, Kásler Árpád intette le őket azzal, hogy ha nem lenne demokrácia, akkor ők most nem lehetnének itt.

Történt ez szerdán, a dél körüli órákban az Arborétumi üdülősoron, ahova tegnap a A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt tömegdemonstrációt jelentett be. A körülbelül 200 fős tömeg azért érkezett Szarvasra, hogy megakadályozzon egy nagyon kényes időpontra időzített kilakoltatást az Arborétumi üdülősor közepén.

Az ügy egy 10 milliós, svájci frank alapú hitelfelvétellel kezdődött aminek két ingatlan, egy 10 milliós szarvasi lakás és a 18 millióra értékelt Arborétumi üdülősori nyaraló volt a fedezete. A szarvasi párnak egy idő után a bank felmondta a szerződését és felszólította őket a hitel rendezésére. Ebbe végül 11 változó állapotú, értékű és tulajdoni hányadú ingatlan, az adósok szerint 70-80 milliónyi, került bevonásra, majd elidegenítésre, de a hátralevő hitel még így is mindig 14 millióra rúg. Az ügy végigment az igazságszolgáltatás minden stációján, ahol mindig számukra kedvezőtlen ítélet született. Most a legfelsőbb bíróság döntésére várnak. Az idő telt, közben az ingatlanok, az adósok elmondása szerint egy sor minimális törzstőkével alapított, rövid ideig működő cégen, ill. cégtemető-hálózaton keresztül vándoroltak kézről-kézre nyomonkövethetetlenül. Az igazságszolgáltatás gépezete azonban tovább zakatolt, és szerdára a végrehajtó jelentkezett be az Arborétumi üdülősorra is. A birtokba vételt megakadályozandó, Kásler Árpád hívására az ország minden területéről érkeztek képviselő-jelöltek és aktivisták, mintegy kétszázan.

A demonstráció végkimenetele megjósolhatatlan volt. Az egyik oldalon a törvényre, a másik oldalon a szívükre hallgatók álltak. Szerencsére a két oldal között intenzív és kulturált kommunikáció folyt mindvégig, egyedül a végrehajtást kérőt vagy annak képviselőjét nem tűrték tíz méteren belül a pirosak, ill. természetszerűleg a végrehajtó sem lehet népszerű szereplő ilyen esetben.

A törvény mindenkire nézve kötelező, de ez még nem jelenti azt, hogy az a törvény jó. A szívükre hallgatók többsége hasonló helyzetben van, mint a szarvasi pár, sőt, egészen biztosan a rendőrök között is nem egy hasonló cipőben jár. A bejelentett tömegdemonstrációt komoly rendőri biztosítás kísérte.

A – szerencsére – már-már piknikbe hajló demonstráció folyamán egy óra körül volt olyan pillanat, mint amilyen az Asterix Britanniában című képregényben, mikor – harc ide, harc oda – a britek ötkor elmentek teázni, a demonstrálók tömegesen elmentek autóikhoz uzsonnázni. Feszültség egy pillanatig sem volt tapasztalható, de mitől lennének feszültek egy ilyen helyzetben azok, aki túl vannak azon, hogy a bank elvitte a házukat és túlélték azt.

Feszültség egyedül akkor ült ki Kásler Árpád arcára, amikor egy aktivista elcsípett egy, az ő egészségét a közeljövőben hátrányosan érintő telefonbeszélgetés részletével érkezett. A telefon tulajdonosa semmilyen módon nem kötődik Szarvashoz.

Később, mikor a rendőrség intézkedése volt várható, az országgyűlési képviselő-jelöltek maradtak csak a telken, az aktivisták pedig a demonstrációra bejelentett utcaszakaszra távoztak, ugyanis a jelölteket jelölésbe vételük pillanatától mentelmi jog illeti meg. Végül az intézkedés annyiban merült ki, hogy a fiatal rendőrök felírták a telken levők adatait, udvariasan elköszöntek és távoztak. A pirosruhás tömeg megtapsolta távozásukat, de ezzel nem a győzelemüket ünnepelték, inkább a korrekt rendőri intézkedést. Már korábban, a nap folyamán egy Borsodból érkezett demonstráló is csodálkozásának adott hangot ezzel kapcsolatban. Mint mondta, feléjük nem így zajlanak a dolgok. Az már csak jelen sorok írójának a magánvéleménye, hogy a biztosítás úgy történt, ahogy egy jól működő demokráciában történnie kell.

Az ügynek itt még minden bizonnyal nincs vége. Arról, hogy most miért maradt el a kilakoltatás, nincs pontos információ. Talán azért, mert az ingatlan, annak ellenére, hogy nyaraló, lakott, és mint olyanra, vonatkozik a kilakoltatási moratórium, ami az idén április 30-ig tart. A megoldás minden bizonnyal a fórumokon fel fog bukkanni. A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt most ütközetet nyert a bankok ellen, de a háború még javában folyik. Kásler Árpád az április 6-i jó szereplésükben bízik, mint mondta, másfél millió szavazatot vár és elveri a port a bankokon. Az azért a 2010-es részvételi adatokat alapul véve az érvényes szavazatok 15%-a lenne. De a hadiszerencse forgandó. Ami már biztos, a napot a pirosak egy jó pörkölttel koronázhatták meg, amiből az egyetlen négylábú demonstrálónak, Maradéknak is biztosan juthatott maradék.

Régi adósság, új tűzoltólaktanya

Vendégül látták a környező települések nyugdíjasait