in ,

Megnyerték a pályázatot, hamarosan kezdődhet a munka a Szent András Foglalkoztató Szövetkezetben

Csomor Zsuzsanna

Heteken belül megkezdi tevékenységét a Szent András Foglalkoztató, Termelő, Feldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Szociális Szövetkezet. Megérkezett ugyanis az értesítés arról, hogy működésükhöz 47 millió 250 ezer forint pályázati támogatást nyertek.

Csomor Zsuzsannától, a szövetkezet elnökétől megtudtuk, hogy a kezdeti időszakban 14 ember foglalkoztatását tervezik. Kifejezetten hátrányos helyzetű emberek számára adnak munkalehetőséget, olyan embereket vesznek fel főállásba, akik jelenleg a közmunkaprogramban dolgoznak.

Ami a szociális szövetkezet profilját illeti, a szálláshely-szolgáltatástól a bolti eladáson át egészen a csónakkölcsönzésig igen sokrétű szolgáltatást kívánnak nyújtani.

– Úgy gondolom, a szociális szövetkezet nagy előrelépést jelenthet a község számára mind a turizmus, mind a mezőgazdaság területén. Szállásadás-szolgáltatási tevékenységünkhöz az általános iskola melletti kollégium biztosítja majd a helyszínt. Ennek felújítása (amit az önkormányzat egy másik nyertes pályázat segítségével valósít meg) már befejezéséhez közeledik, egy 44 férőhelyes, korszerű szálláshelyet alakítanak ki az épületben. Ami a bolti eladást illeti, a piaci „bódéban” azokat a termékeket árusítjuk majd, amelyeket a Start program keretében a közmunkások megtermelnek – avatott be a részletekbe Csomor Zsuzsanna.

A szövetkezet elnöke bízik abban, hogy a támogató hatóság hamarosan megküldi a szerződést, s annak aláírása után megkezdődhet az alkalmazottak felvétele és a konkrét munka. A pályázat másfél évre biztosít anyagi forrást a tevékenységükhöz. Ez alatt meg kell teremteniük az infrastrukturális feltételeket (felújítják például a Fő u. 22. szám alatti épületet, ahol a székhelyük lesz), s gondoskodniuk kell a dolgozók egy részének képzéséről is.

– Hosszú távra tervezünk. Bízunk abban, hogy a jövőben újabb pályázatok segítségével tovább tudjuk bővíteni a létszámot, s hosszú távon tudunk egyre több embernek munkalehetőséget biztosítani – mondta a szövetkezet elnöke.

Mint ismeretes, a Szent András Foglalkoztató, Termelő, Feldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Szociális Szövetkezet (röviden: Szent András Foglalkoztató Szövetkezet) 2013. július 18-án alakult meg. Elnökké Csomor Zsuzsannát, felügyelő taggá ifj. Barna Antalt választották. A szövetkezetnek nyolc tagja van, köztük a békésszentandrási önkormányzat is.

Vélemény, hozzászólás?

Bálat rendeztek a csabacsűdi nagycsaládosok

Haydnnel kezdődött a nagyhét az evangélikusoknál