in , ,

Márciusi virágszirmok

A jó idő beköszöntével a lágy tavaszi szellő és az aranyló napsugár simogató áldásaként virágözönbe borult a természet. Hasonló virágözön borult és ékesíti a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanulóinak eredményfalát is, melyet e tanév március hónapjában tűzdeltek tele az osztályok egyes tanulói kimagasló munkájuk büszke eredményeivel. Március 4-én az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által meghirdetett „Közlekedésbiztonság gyermekszemmel” elnevezésű rajzpályázaton területi 3. helyezéssel jutalmazták Kis Hanna 3.b osztályos tanulót és különdíjat kapott Varga Kitti 3.b osztályos, valamint Mogyorósi Cintia 5.a osztályos tanuló.

Március 11-12-én Nyílt napok keretében az iskolánkban folyó oktató-nevelő munkába tekinthettek be a szülők és a leendő első osztályos kicsinyek, akik ellátogattak és érdeklődtek az intézményi munka egy-egy momentuma felől.

Szintén e napokon Tavaszi kavalkád elnevezésű kézműveskedéssel várták a látogatókat és iskolánk alkotni vágyó tanulóit, akik a délutáni programon ajtódísz, cserepes tulipán, kosárka, szélforgó elkészítésével tették még színesebbé a tavasz ezen időszakát.

Nemzeti ünnepünkre felkészülve és arról megemlékezve az intézmény tanulói meglepő őszinteséggel, korukat meghazudtoló érettséggel írtak fogalmazásokat a hazaszeretetről és rajzoltak mesterien ugyan ebben a témában. Az 1848/1849-es forradalomról való megemlékezés kicsúcsosodásaként az alsós tanulók 40 perces műsorban foglalták össze és elevenítették meg a szabadságharc vívmányait és fő mozdulatait.

A Körös-szögi Civil Fórum területi döntőjén Uhrin Dóra 7.b osztályos tanuló 3. helyezett lett, ezzel továbbjutott az április 10-i döntőbe.

A Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny területi fordulóján 2. helyezést elérve a megyei fordulóra továbbjutottak Hajduch Dávid, Laurinyecz Zalán 7.a osztályos tanulók, valamint Sztrehovszki Nelli és Sindel Márk 6.c-s diákok.

A Simonyi helyesírási verseny megyei továbbjutói lettek szintén ebben az időszakban Prasz Zóra 7.b és Benyó Eszter 6.b osztályos tanulók.

Hajduch Dávid, iskolánk 7.a osztályosa az Országos Bendegúz Történelmi Levelező Verseny döntőjébe jutott úgy, hogy 3. esztendeje mindvégig arany minősítést szerzett.

Szlovák iskolánk a szlovák versenyek több területén is szép sikereket tudhat magáénak. A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete által kiírt kutatómunka címe: „A szlovák önkormányzatiság 20 éve”. Ebben a témában 5 tanuló adott be pályaművet. Prasz Zóra, Acsai Dóra, Détár Kende, Czinkoczki Enikő, Laurinyecz Zalán felkészítőikkel, Eva Labisáková és Alena Kosc vendégtanárnőkkel, valamint Liska Zlatica, Csicselyné Korbely Zsuzsanna és Frankó Anna szlovák nyelvtanárokkal együtt izgulhatnak a pályázati munkák sikerese prezentációjáért, amelyre április 11-én, Budapesten kerül sor.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet általános iskolák szlovák nyelv és irodalom országos tanulmányi versenyén döntőbe jutottak Kisuczki Kinga, Prasz Zóra, Uhrin Dóra 7. osztályos és Czinkóczki Enikő, valamint Varga Viktória 8. osztályos tanulók.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szlovák népismeret országos tanulmányi versenyén döntőbe jutottak Hipszki Flóra, Prasz Zóra, Varga Dzsenifer a 7. évfolyamból, Acsai Dóra, Hegedűs Tünde, Czinkoczki Enikő és Závoda Beatrix a 8. évfolyam tanulói közül.

Iskolánk 8 tanulója írt az „Az én mesém” c. kiadványba fordulatos történeteket. Zsibrita-Fecske Fruzsina, Liska Nikolett, Kohut Petra, Nagy Daniella, Huszárik Nelli negyedikes meseírók, Czesznak Lili Luca, Sipka Viktória és Huszár Bence harmadikos meseszerzők várják a kiadvány megjelenését meséjükkel.

Március 21-én a szarvasi Arborétum Szorgos hangyák akcióján szorgoskodtak a 3.b, 4.a és 4.b osztályok valamennyi tanulója.

SNI-s és BTM-es tanulók megyei szépíró versenyén lett 1. helyezett iskolánk 5.b-s tanulója Kasuba Lili.

Eseményfalunk március 26-i virágai a Weöres Sándor területi versmondó verseny helyezettjei, azaz az 1. és 2. évfolyamon szavalók közül 1. helyezett Bankó Fanni 2.c, 3. helyezett Szín Boglárka 2.b és különdíjas lett Miloszrdni Dorina 2.a osztályos versmondó. A 4. évfolyamon 1. helyezést ért el a Weöres Sándor versmondó versenyen Szrnka Artúr 4.b osztályos tanuló.

Eredményfalunk ezen színes, az iskolai élet minden területén nyíló tavaszi virágaira büszkék vagyunk. A fel nem sorolt tanulók egy-egy szirommal teszik szebbé márciusi iskolai munkáról szóló keresztmetszetünket, azonban e szirmok is hamarosan üde, színes virágként pompázhatnak, kinyílhatnak és további virágözönt majd gyümölcsöket hozhatnak.

– Maya –

Vajdás színjátszók sikere a Jókai Színházban

Hamvazószerdától fehérvasárnapig a múzeumban