in , ,

Csabacsűdi diákok tanulmányi kirándulása Békéscsabán

A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat támogatásával iskolánk, a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tanulmányi kirándulást szervezett Békéscsabára. Célunk az volt, hogy a 7. és 8. osztályos tanulók megtekintsék és megismerhessék a megyeszékhely szlovák nevezetességeit.

Kirándulásunk első színhelye a Szlovák Kultúra Háza volt, ahol a MASZFISZ elnöke, Kiszely András várt ránk. Az Ő idegenvezetésével látogattunk el a Szlovák Kultúra Házába, valamint a Szlovák Tájházat is bemutatta. Érdekes előadást tartott az Evangélikus Nagytemplomról, majd a belvárosi Római Katolikus Templomról, melyeknek szlovák vonatkozásai is vannak.

Városnézésünk következő állomása a Munkácsy Mihály Múzeum volt, ahol megnéztük a festőzseni, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójára rendezetett reprezentatív kiállítást. Nagyon szép tavaszi időben volt részünk, ezért elsétáltunk a szlovák „tornácos” házak előtt, ahol a tanulók teljes körű képet kaptak a Békéscsabán élő szlovákság múltjáról és jelenéről. Kirándulásunk végén megtekintettük a Jókai Színházat is, ahol a gyerekek egy kicsit bepillanthattak a kulisszák mögé és a színháztermeken kívül láthatták az öltözőket, a szabóműhelyt, illetve a sminkszobát is.

Ez a kirándulás rendkívül hasznos volt a tanulók számára, hiszen a különböző helyszínek látogatásával ismereteik bővültek. Továbbá igyekeztünk megvalósítani kitűzött céljainkat, melyek a nemzetiség nyelvének, történelmének, szellemi kultúrájának megismerése, a hagyományőrzés, a reális nemzetiségkép kialakítása voltak.

Reméljük, hogy tanulóinkat az elkövetkező időszakban is el tudjuk majd vinni ilyen jellegű kirándulásokra. A gyerekek nevében köszönjük a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzatnak.

Köszönjük továbbá a tanulókat kísérő pedagógusoknak is:

Bankó-Szarvák Beáta

Somogyváriné Hunya Anna

Pekárné Bakulya Tünde

Prjevara János

Beküldő: Sutyinszky Zoltán

Három személygépkocsi ütközött Szarvason, négy sérült

Szentegyházi gyerekek a Vajdában