in , ,

Székelyes diák sikere a Szakma Sztár országos döntőjében

Maczik Zsolt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VII. Szakma Sztár Fesztiválon 2014. április 14-16. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek díjkiosztó, záró ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt, melyen 38 szakma legjobbjai versenyeztek a dobogó legmagasabb fokáért.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „ A jó szakma felér egy diplomával!”

A Székely Mihály Szakképző Iskolát Maczik Zsolt 2/14. E osztályos tanuló képviselte a vendéglős szakmában. Kitartó, szorgalmas munkáját megkoronázva felállhatott a dobogó második fokára, s ezzel a páratlan eredménnyel öregbítette az iskolája hírnevét.

Az ezüstérmes Maczik Zsolt a következő interjúban foglalta össze a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen szerzett tapasztalatait.

– Hosszú volt az út, melyet az írásbeli fordulótól a döntőig bejártál. Melyek voltak a legfontosabb állomások?

A verseny három fordulóból állt. Először az írásbeli versenyfeladatokat oldottunk meg. A következő forduló során interaktív és szóbeli feladatok voltak. A döntő első napján az ételkészítésre és a felszolgálásra került sor, majd a következő nap ismét szóbeliztünk.

– Az adott háromfogásos ételsorban mi szerepelt? Mire kellet leginkább koncentrálnod az elkészítésük folyamán?

Az elkészítendő ételsor a következő volt:
Marhahúsleves daragaluskával
Erdélyi rakott káposzta
Forgácsfánk

Megnehezítette az ételkészítést, hogy idegen környezetben, ismeretlen berendezésekkel és eszközökkel kellett dolgozni viszonylag kis munkaterületen. Szerencsére minden versenyzőnek volt segítője, akik a használt edények tisztításában és a munkaterület rendben tartásában segédkeztek.

– A két nap során több mint 15000 néző fordult meg a rendezvény helyszínén, akik néhány méterről figyelték a munkátokat. Mennyire zavart, vagy mennyire segített téged a sok kíváncsiskodó tekintet?

Valóban nagy volt az érdeklődés a versenyprogramok iránt. Szerencsére sikerült kizárnom a külvilágot, és tudtam kizárólag csak a feladatomra koncentrálni. Az a tudat, hogy tanáraim és ismerőseim is ott vannak sokat segített és erőt adott ahhoz, hogy el tudjam végezni a versenyfeladatokat.

– Mit adott neked ez a verseny; mennyiben változtatott meg téged és a leendő szakmádhoz való viszonyulásodat?

A verseny során rengeteg tapasztalatot szereztem, és olyan embereket ismertem meg, akik már elismertek ebben a szakmában. Mentesítést kaptam a szakképesítő vizsgák alól. Ez után a verseny után már mindenképpen szeretnék elhelyezkedni ebben a szakmában.

– Legtöbb társad elismeréssel, néhányan irigykedve tekintenek sikereidre. Nekik mit üzensz?

Köszönöm nekik is a támogatást, bíztatást és azt üzenem nekik, hogy ha szeretik a választott szakmájukat és szeretik az ahhoz kapcsolódó tevékenységeket, és elég kitartóak hozzá, akkor ők is hasonló eredményeket fognak elérni az elkövetkezendőkben.

– Mesélj egy kicsit a legekről! Melyik volt (melyek voltak) a felkészülés és a verseny során?

1. a legnagyobb próbatétel: Ismeretlen zsűritagok előtt helytállni, akik között országosan elismert szakemberek is voltak.

2. a legfeszültebb percek: Várni az eredményt, ugyanis mi voltunk az utolsó szakmacsoport, akikre sor került.

3. a legmeghatóbb pillanatok: Amikor kimondták a nevem, és felállhattam a dobogó második fokára.

– Egy komoly elismerés mögött mindig csapatmunka áll. Igaz-e ez az állítás a te sikereddel kapcsolatban is?

Természetesen ez most is így volt, nagyon sokat segítettek a tanáraim a felkészítésben. Ezúton szeretnék is köszönetet mondani a felkészítésért Bangócz Ágnes, Fekécs Magdolna, Kasikné Terényi Mónika, Sutyinszkiné Pljesovszki Mária, Sutyinszky Zoltán és Varga Tímea felkészítő pedagógusoknak. Természetesen köszönöm iskolámnak is, hogy támogatott és lehetőséget biztosított a versenyen való részvételre.

Eredményedhez szívből gratulálunk, további sikereket kívánunk!

Nagyon örültünk annak a lehetőségnek is, hogy a második versenynapra intézményünk 23 vendéglős és 12 általános iskolás hetedik osztályos diákja is ellátogathatott a Hungexpo G pavilonjába. A vendéglős képzésben tanulók számára jó lehetőség volt, hogy bepillantást nyerjenek a Szakma Sztár verseny menetébe. A 7. osztályos pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok 36 szakma standját nézhették meg. Bízunk abban, hogy ez a látogatás számukra megkönnyíti majd a közelgő szakmaválasztást.

Továbbá azt a felkérést is szívesen fogadtuk, mely szerint különféle művészeti területeken tehetséges tanulóink a Fesztivál kulturális programjában bemutatkozhattak. A rendezvény helyszínén felállított színpadon intézményünk 8 diákja léphetett fel. Mészáros Márta, Mészáros Katalin és Kovács Zsuzsanna énektudásával, Litauszki János citerajátékával, Poljovka Domicián, Balczó Balázs, Adamik György és Frankó Tamás harmonikás műsorszámaikkal bűvölték el a Szakma Sztár verseny népes közönségét. Felkészítőik: Kis Szilvia és Iváncsó József pedagógusok.

Varga Tímea

Vélemény, hozzászólás?

„Babaszületés – facsemeteültetés”

Legázolt minket a Kondoros