in ,

Rákóczira és Vértessyre emlékeztek Szentandráson

Hévízi Róbert és dr. Seres István

1703. május 6-án II. Rákóczi Ferenc, gróf Bercsényi Miklós és Esze Tamás találkozott a lengyelországi Brezán, ahol kiadták a breznai kiáltványt. Ez az első írásos dokumentuma a szabadságharcnak, amire évről évre megemlékeznek Békésszentandráson Vértessy Mihály szobránál. A kapcsolatot a szentandrási bíró, Vértessy és a jó húsz éve véget ért Rákóczi-szabadságharc között a kurucok biztosítják, ill. az, hogy mikor a szentandrási – Péró-féle – parasztfelkelés kitört, Vértessyék Rákóczira esküdtek, nem tudván azt, hogy a fejedelem napokkal előtte meghalt Rodostóban.

Kedden dr. Seres István, szentandrási születésű történész és Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett a szentandrási felkelésre, Rákóczira és Vértessyre utóbbinak a szobra előtt. Ismét megcsodálhattuk dr. Seres István páratlan felkészültségét a témában, ahogy egy órát tudott rettentő részletességgel mesélni a majd 300 évvel ezelőtti eseményekről, mintha csak tegnap történt volna, és minden dokumentálva lett volna, csak a googléval vissza kellett volna keresni.

Hévízi Róbert elmondta, negyedszer futnak neki, hogy ezt a napot a Rákóczi Szabadságharc emléknapjának nyilvánítsák. Eddig nem jártak sikerrel, de reméli, hogy ezúttal sikerül megtalálni az utat az értő fülekhez.

Az emlékező beszédeket koszorúzás zárta,

Vélemény, hozzászólás?

Hetedik hely az országos sakkdöntőben

„Kivették” a lövőket, „termelt” a szélső