Connect with us

Békésszentandrás

Rákóczira és Vértessyre emlékeztek Szentandráson

Hévízi Róbert és dr. Seres István

1703. május 6-án II. Rákóczi Ferenc, gróf Bercsényi Miklós és Esze Tamás találkozott a lengyelországi Brezán, ahol kiadták a breznai kiáltványt. Ez az első írásos dokumentuma a szabadságharcnak, amire évről évre megemlékeznek Békésszentandráson Vértessy Mihály szobránál. A kapcsolatot a szentandrási bíró, Vértessy és a jó húsz éve véget ért Rákóczi-szabadságharc között a kurucok biztosítják, ill. az, hogy mikor a szentandrási – Péró-féle – parasztfelkelés kitört, Vértessyék Rákóczira esküdtek, nem tudván azt, hogy a fejedelem napokkal előtte meghalt Rodostóban.

Kedden dr. Seres István, szentandrási születésű történész és Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett a szentandrási felkelésre, Rákóczira és Vértessyre utóbbinak a szobra előtt. Ismét megcsodálhattuk dr. Seres István páratlan felkészültségét a témában, ahogy egy órát tudott rettentő részletességgel mesélni a majd 300 évvel ezelőtti eseményekről, mintha csak tegnap történt volna, és minden dokumentálva lett volna, csak a googléval vissza kellett volna keresni.

Hévízi Róbert elmondta, negyedszer futnak neki, hogy ezt a napot a Rákóczi Szabadságharc emléknapjának nyilvánítsák. Eddig nem jártak sikerrel, de reméli, hogy ezúttal sikerül megtalálni az utat az értő fülekhez.

Az emlékező beszédeket koszorúzás zárta,

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Rettegett Iván előtt meghajolt Európa

Békésszentandrás

Bella Rózsa (Fotó: Babák Zoltán) Bella Rózsa (Fotó: Babák Zoltán)

Ünnepségsorozattal adóztak a magyar kultúrának Szentandráson

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Sinka Imre: Élni hagyni a vállalkozókat

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect