Connect with us

Hírek

Tessedik városában nyilvánították hungarikummá az akácfát és az akácmézet

Már a Hungarikum Bizottság kihelyezett üléséhez történő helyszínválasztás is jelezte, hogy pénteken akácügyben történik valami.

– A Hungaricum Bizottság fontos döntéseket hozott a mai napon itt, Szarvason, e történelmi városban, régi falak között… egy olyan városban amely méltán büszke arra, hogy Tessedik Sámuel dolgozott itt, és rengeteget tett a magyar vidékért – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság Szarvasra, a Tessedik Sámuel Múzeumba kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. – A mai napon döntöttünk a magyar akácról. Hungarikummá nyilvánítottuk. A magyar akác az Alföld, a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, és a világon egyetlen ország sem ért el olyan eredményeket az akáccal való gazdálkodásban, mint Magyarország – folytatta a bizottság elnöke.

Egyúttal az akácméz is hungarikummá lett, ill. a zsolnai kulturális negyed, Herz téliszalámi, az Ilcsi szépítő füvek, a makói hagyma és a klasszikus magyar nóta is megkapta a kitüntető címet. A magyar értéktárba a Theodóra ásványvizek, a Kékkúti és a Kereki, a magyar védőnői szolgálat, a vizsolyi biblia és a vizsolyi református templom és a magyar íj került.

A sajtótájékoztató után a bizottság Tessedik akácfájához vonult, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, Farkas Zoltán, a megyegyűlés elnöke és Babák Mihály polgármester elültettek egy akácot, ezúttal gömbakácot.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect