Connect with us

Hírek

Dr. Tóth Lajosra, a felsőfokú óvónőképző első igazgatójára emlékeztek

– Emlékezni csak az élő intézet tud. Ennek az intézetnek van múltja és jövője – mondta Bíró Gyula köszöntőjében azon a az eseményen, amin dr. Tóth Lajos halálának 25. évfordulójának emlékére avattak emléktáblát a Szent István Egyetem ABPK lépcsőházában. Dr. Tóth Lajos volt az első igazgatója az “óvónőképzőnek”. 1959. május 1-én neveték ki az akkor alakult Szarvasi Felsőfokú Óvónőképző Intézetbe, ami addig középfokú szakmai oktatást nyújtott. Amellett, hogy ő volt az első igazgató, jelentős társadalmi, közéleti, közírói tevékenységet folytatott, ő volt a Szarvasi Krónika alapítója is.

Az alapító-igazgatót dr. Lipcsei Imre dékán és dr. Kutas Ferenc, a Szarvasi Krónika jelenlegi főszerkesztője méltatta. Az avatóra eljött dr. Tóth Lajos három fia, Tóth Lajos, Tóth Nándor és Tóth Gábor​ is. Tóth Nándor “Apám emlékére” című saját versét adta elő.

Annak, hogy a tábla elkészülhetett és Tessedik Sámuel mellszobra mellé kerülhetett, Kondacs Mihályné Podmaniczky Mária nyugalmazott főiskolai docens volt a leleke. Az emléktábla alatt koszorút helyezett el a debreceni székhelyű Karácsony Sándor Pedagógiai Társaság. Az avatón Móra Ferenc: Herepferény című művét Brachna Balázs és Molnár Előd, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola ötödik osztályos tanulói adták elő.

Dr. Tóth Lajos mind a mai napig tartó elismertségét mutatja, hogy az avatóra Kozák Ferenc dr. Tóth Lajos saját kezű beírását tartalmazó vendégkönyvet hozott magával mutatóba.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect