in ,

Trianonra és a 100 éve kirobbant I. világháborúra emlékeztek az ország közepén

A történelmi zászlók mellett emlékeztek a trianoni békediktátumra Szarvason, a Történelmi Magyarország közepén, ami országközépről majdnem határvárossá süllyedt az ország feldarabolása után. A megemlékezést Molnár Dániel Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versével kezdte. Őt a férfikórus követte, akik I. világháborús dalokat énekeltek.

Emlékező beszédét Szenes János, a megemlékezés vezérszónoka, ezúttal nem a magyarság fekete napja köré építette fel, hanem annak szentelte, hogy 100 éve tört ki az I. világháború, amiben 3,5 millió magyar vett részt besorozott katonaként. A 684 ezer magyar hősi halált halt közül csak mintegy 77 ezer nyugszanak a trianoni határokon belül.

Szenes János megemlékezett Szarvas szülöttjéről, Bajcsy-Zsilinszky Endréről is, aki megjárta a szerb, az olasz, majd az orosz frontot is. Megsebesült, majd már lábadozása során kérte vissza magát a frontra. Sajnos nem minden szarvasi volt ilyen szerencsés. A történelemírás 1154 hősi halottat jegyzett fel a városból.

A vezérszónokot Lázár Zsolt evangélikus esperes szolgálata követte, majd az országközepet jelző épületben elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Vélemény, hozzászólás?

Fornetti Osztálykirándulás! MEGNYERTÜK! ☺

Közgyűlést tartottak a vajdás öregdiákok