in , ,

Fellegek a kombájnok felett: a korai aratás sohasem jelent jót

Emberemlékezet óta nem kezdődött el ilyen korán aratás, mint az idén. Ma délelőtt beálltak a kombájnok a Geomark Kft. gyomaendrődi és a mezőberényi utat szegletében – a meglehetősen alacsony lábon álló – ősziárpa-táblájába, mert elérte azokat a paramétereket, ami alapján a gabonanövény érettnek minősül. Sajnos a termés nem fog a legjobbak közé tartozni, mert a korai aratás soha sem szokott jót jelenteni, ezért olyan gyenge 4 tonna hektáronkénti átlagot jósol Tóth Imre, a kft. ügyvezetője.

– Június 12-én már arattunk egyszer, még a Dózsa Tsz. idejében – emlékezett vissza a mezőgazdász – azóta nem kezdődött ilyen korán betakarítás. Általában Péter-Pálkor kezdték el a kalászosokat kaszálni, de most három héttel vagyunk korábban. Ehhez kellett az enyhe tél és az enyhe tavasz, a kevés csapadék, meg lehet, hogy területen levő homokos talaj, ami valószínűleg a Körös egy korábbi medrének a hordalékkúpja lehet, ezáltal magasan is van, és nedvességet sem tartja jól.

A korai érést részben a fajtának, részben időjárás-változásnak tudja be a Geomark vezetője.

– A kalászosok hőösszeg-igényű növények, ha megkapják a szükséges hőmennyiséget, beérnek. A globális felmelegedés itt van. Lehet, hogy mi nem érezzük ezt a másfél fokot, de ezek növények igen. Nem öröm ez nekünk, senkinek sem öröm, mert ha a tenyészidő lerövidül, az a hozam hátrányára válik, és az árakban sajnos nem jön vissza a korai aratás. A kereslet szempontjából teljesen mindegy, mikor vágjuk le a gabonát, ott az ár és a minőség számít. Olyankor, amikor korán kell aratni, a minőség sem jó, mert majdnem kényszerérett a növény. A biológiai folyamatból valami kimaradt, valami rövidebb volt. Itt a csapadék volt kevés, aminek következtében nem történt meg a tápanyag beépülése, nem tudott például olyan nagy szalma lenni, holott mi azért mindent megtettünk, hogy normális árpát termeljünk.

Pedig mindent megtettek a jó termés érdekében, avatott be Tóth Imre a növénytermesztés számítógépesített, GPS-szel támogatott folyamataiba. Ma mindent rögzíteni lehet ami egy táblában történik, az őszi mélylazítás műveletétől kezdve a vetésen át minden műveletet össze lehet kapcsolni egymással, pl. egy műtrágyaszóró programmal, ami az adatok alapján csakis annyi műtrágyát ad ki centiméteres pontossággal oda, ahova éppen kell, és amennyi éppen szükséges, mindezt nem táblákra, hanem táblarészletre lebontva. A végén hozamtérképet csinálnak, hol és mennyit arattak. Sajnos úgy néz ki, hogy a természet szeszélyeinek a kiküszöböléséhez az űrtechnika is kevés, pedig megkérik az árát, hiszen egy ilyen modern traktorért akár 75 millió forintot is elkérnek.

Vélemény, hozzászólás?

Pedagógus nap a Székelyben

Gyógynövények szerepe az öngyógyításban