in , ,

Pocokinvázió: arat a mezőgazdászok elsőszámú ellensége

Pocokkár

Az Alföldön az enyhe tél következtében roppant mód elszaporodtak a mezei pockok. Egy-egy táblában kisebb, de inkább nagyobb foltokban még a kombájnok előtt learatják a gabonát. Időről időre megfigyelhető ez a rágcsálóboom, de ilyen mértékben szerencsére ritkán szaporodnak el, évtizedekre visszamenőleg nem emlékeznek a mezőgazdászok ilyenre.

Ezek az állatokat a természet meggyéríti. Az őszi és téli csapadéktól beázik az üreg, a hidegben tüdőgyulladást kapnak és elpusztulnak, vagy egy keményebb télen kifagynak. A túlzott egyedsűrűség és a belterjesség miatt is összeomolhatnak ezek a populációk, de nem lehet tudni, hogy mikor, hónap, hónapok, vagy fél év kérdése, – addigra oda a termés, – de az is lehet, hogy szétszélednek, és tovább is fennmaradnak.

– Az a gond, hogy most érik a gabona, amin nagyon jól élnek, – mondta Tóth Imre, a Geomark Kft. ügyvezetője, – de aztán azt levágjuk és a pocok tovább megy a következő kultúrára, jön a másik növény, ami éppen ott van mellette, a zöldborsó, a zöldbab, a répa, mindent elpusztít.

Van ellenszere, a Redentin, de azt korábban betiltották, ám most ideiglenesen engedélyezték a használatát. A Redentin véralvadásgátló méreg, ami káros a többi állatra is, csakúgy, mint a nyulakra, ill. a pockok természetes ragadozóira legyen az négylábú vagy szárnyas.

A NEBIH honlapján a következő olvasható erről: a Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) csak szükséghelyzeti engedély birtokában használható fel a kártevő elleni védekezésre. A NÉBIH az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezei pocok gradáció megállításához 2014. május 30. és július 31. között engedélyezte a készítményt teljes felületkezeléssel, földi és légi alkalmazással kalászos és repce kultúrákban.

A Geomark vezetője elmondta, hogy a gazdák nyomására kiadott engedély összesen 100 tonna kiszórására szól a fent megjelölt területen, amiből egy gyors számítást végezve kiderül, hogy a 20 kiló per hektár szokásos dózissal ez ötezer hektárra elegendő, másrészt a hatása is megkérdőjelezhető. Csak tájékoztatásképpen csak a Geomark 1000 hektáron termeszt kalászost, 500-on pedig repcét, azaz Szarvason és környékén simán elfogyna az a 100 tonna vegyszer, aminek a kijuttatása repülőről hektáronként 20 ezer forint. Megint csak a szarvasi gazdaságnál maradva és egy újabb gyors számítást végezve láthatjuk, hogy ez egy 30 milliós extra kiadást jelent csak ennek a cégnek.

Az elmúlt hét péntekjén válságtanácskozásra ültek össze a szarvasi gazdálkodók, hogy a mikéntről egyeztessenek, mert engedély ide, engedély oda, több sebből vérzik a dolog.

Egyrészt a pockok sem ellenségeik a saját gyomruknak. Miért ennének meg tavalyi őrölt magokat, amik vegyszerrel vannak átitatva, mert a Redentint így állítják elő, amikor terülj-terülj asztalkám van friss gabonából. A szert egyébként ősszel és tavasszal szokták használni, mert akkor táplálék szűkében ráfanyalodnak.

Másrészt a 100 tonnányi anyag előállítására egyetlen gyártó kapott engedélyt, amit manufakturális módszerekkel végeznek, holott ezt a mennyiséget az Agrár Zrt.-nél is gyorsan le tudnának gyártani.

– Nyáron ez egy elkésett intézkedés, mert ennek a helye szakmailag ősszel és tavasszal van, – avatott be a szakmai oldalba az agrármérnök Tóth Imre, – erre nincs még gyakorlat, mivel ilyen jellegű károsítás az elmúlt ötven évben nem volt, hogy vegetációs időben kelljen kiszórni ilyen mérget.

Felmerült az is, hogy kérik az illetékes hatóságot, hogy az engedélyt a kalászosokról, az őszi búzáról és őszi árpáról, valamint a repcéről preventíve terjesszék ki más növényi kultúrákra, mert amikor a gabonát, pontosabban a maradékát learatják, a rágcsálók továbbállnak a következő táblába, pl. a mellette levő répába.

Ahogy a fentiekből kiderült, a pocokprobléma összetett, és a megoldása sem egyszerű. Ha mégis a Redentin használata mellett döntenek a gazdák, akkor annak használatát be kell jelenteni a környezetvédelmi hivatalba, és a szakhatóságokhoz, meg kell jelölni a táblát ahol bevetették, és ennek alapján bármikor kijöhetnek ellenőrizni. Ha a pockok ragadozói elkezdenek pusztulni, akkor akár fel is függeszthetik az engedélyt. Ősszel és tavasszal, mikor a Redentint egyébként kiszórnák, legalább vándorló madarak nincsenek. Most tele van a határ madarakkal, gólyákkal, gémekkel, sirályokkal, vízimadarakkal, akik megállnak egyhelyben és teleeszik magukat, mondta Tóth Imre.

A károkat Bánáti Imre mutatta be a Geomark egyik pocoksújtotta területén, de a képek sajnos nem adják vissza pusztítás mértéket.

Vélemény, hozzászólás?

SZIE Regatta: a hazai pálya előnyét élvező Tessedik kampusz egysége nyert

Negyedszázada a diáksport szolgálatában