in ,

Petőfi eposz-paródia Besenczi Árpáddal

Besenczi Árpád

Hétfőn este pódium színház keretében Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója játszotta el egymaga Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című hőskölteményét egy részben, négy énekben. „Petőfi Sándor 1844-ben írta ezt a remekművét. Műfaji meghatározása: “eposz-paródia”. A helyszín egy falusi kocsma, ahol “szemérmetes Erzsók ötvenötéves bájai” megbabonázzák a “helybéli lágyszívű kántort”, viszont Erzsók szívéért a “helység kalapácsa” is verseng. Az óriási konfliktust bonyolítja még a “fondor lelkületű egyházfi”, Bagarja uram a “béke barátja”, Vitéz csepű Palkó és még sok más remek figura felbukkanása.”

Nos, hétfőn este Besenczi Árpád eljátszotta Pefőfi művét, és a játszotta, az azt jeleni, hogy narrátorként, de a párbeszédek, a szereplők mondatai mellé, (ez kicsit szárazon hangzik, mert a hangokat nem lehet leírni, azt hallani kell), gesztusait, tetteit is láthatta a közönség. Ízesen, élettel, örömmel teli előadást varázsolt a közönség elé Besenczi Árpád. A közönség végig mosolyogta, nevette az előadást, amit a végén percekig tartó tapssal köszönt meg.

Gyerekeinknek, unokáinknak ilyen rendhagyó irodalomórák keretében kellene megmutatni miért érdemes olvasni például Petőfi Sándort. Mert Petőfi valóban hős volt, és költő, de nem csak lelkesítő verseket írt, hanem ilyen vidám paródiát is.

Az est házigazdája dr. Bencze Sándor volt.

A legkisebbek búcsúja az Aprók kertjétől

Közösségi szolgálat nélkül nincs érettségi