in ,

Lóránt János Demeter munkái láthatók a Körmendi Galériában

Budapest, 2014. június 11., szerda (MTI) – Lóránt János Demeter több mint negyven alkotása – akvarellek, olajfestmények és tusrajzok – láthatók csütörtöktől a Körmendi Galériában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Építészeti, Képző- és Iparművészeti Szakosztálya a Pünkösdi Anzix elnevezésű sorozat keretében.

Lóránt János Demeter egy kifejezetten expresszív művész, ugyanakkor munkáinak van egy erős groteszk vonala is. Mindent kitekerve lát, ugyanakkor erősen törekszik az igazság bemutatására – jellemezte a művészt Csák Máté építész, a szakosztály elnöke az MTI-nek.

Mint elmondta, Lóránt János Demeternek Jancsó Miklós művészetére emlékeztető stílusa absztraháló, reduktív irányba fordul, de megmarad a figurativitás keretei közt. “Képeinek testisége, erotikája nem megfogalmazható, úgy keresi az igazságot, mint senki más” – hangsúlyozta.

A csütörtöktől látható tárlaton Lóránt János Demeter több mint negyven alkotása között szerepel olajkép, vegyes technikájú munka, akvarell és tusrajz is, amelynek jellemzője és különös ismertetője, hogy “kevés vonallal fogalmaz meg nagy igazságokat” – fejtette ki Csák Máté.

A művésznek több mint 200 egyéni és csoportos kiállítása volt belföldön és külföldön egyaránt. Köztéri művei megtalálhatók Magyargécen, Balatonalmádiban, Tiszaszentmártonon, Kunszentmártonon, Budapesten, Balatonföldváron és Bazel-Allschwillben is. Alkotásai egyebek mellett olyan galériák gyűjteményeit gazdagítják, mint a hollandiai Leiden Egyetemi Klinika Gyűjteménye, a Lublini Múzeum, az aacheni Ludwig Gyűjtemény vagy a Magyar Nemzeti Galéria.

Lóránt János 1938-ban született Békésszentandráson, rajztanári diplomát a szegedi Tanárképző Főiskolán szerzett. Később Kaposváron, Salgótarjánban, majd Egerben élt, ahol főiskolai tanárként dolgozott. Korai művészetét, impresszionisztikus és expresszív törekvések jellemzik, amelyek főmotívuma a vidéki táj és az emberi alak. Munkásságára a vásárhelyi iskola és Kokas Ignác festészete hatott.

A Pünkösdi Anzix című, immár majd 20 éve futó sorozattal a pünkösd európai kultúrkörben betöltött gondolatát igyekeznek ébren tartani a szervezők. A kiállítás június 27-ig látható.

Többmilliós cigarettakészletet foglaltak le a pénzügyőrök Békésszentandráson

Kihirdették a békéscsabai csülökpörkölt-főzőverseny nyerteseit